Vádemelés

2023.09.23. 16:08

Hamis munkáltatói igazolásokat állított ki a csabai biztonsági őr

A Békéscsabai Járási Ügyészség három rendbeli bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, egy rendbeli csalás bűntettének kísérlete és négy rendbeli bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 38 éves békéscsabai férfival szemben, aki valótlan tartalmú munkáltatói igazolásokat állított ki azért, hogy bűntársai azok felhasználásával hitelt tudjanak felvenni.

Papp Gábor

A vádlott egy kft. békéscsabai telephelyén állt alkalmazásban biztonsági őrként, ott hamisította az igazolásokat.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A valótlan tartalmú igazolásokat egy 39 éves vésztői férfi, egy 54 éves békéscsabai férfi, egy 36 éves gyulai férfi és egy 20 éves vésztői tartózkodási helyű nő használta fel, velük szemben is vádat emeltek csalás bűntette, egy esetben csalás bűntettének kísérlete, illetőleg hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

A 38 éves férfi a vádbeli időben, 2022 őszén egy kft. békéscsabai telephelyén állt alkalmazásban biztonsági őrként. Elhatározta, hogy a rendszeres haszonszerzés érdekében az ismerősei számára valótlan tartalmú munkáltatói igazolásokat állít ki a kft., mint munkáltató neve alatt és pecsétel le a cég bélyegzőjével azzal a szándékkal, hogy nevezettek az egyik „fapados” hitelintézet ügyintézőjének a valótlan tartalmú okiratot átadják és azáltal hitelt tudjanak felvenni. A férfi – aki különböző összegeket kért el a folyósított kölcsönből a bűntársaitól az általa készített okiratért cserébe – tudomással bírt arról, hogy bűntársainak a kölcsönszerződésekben foglaltak teljesítésére, azaz a kölcsönök visszafizetésére sem képességük, sem szándékuk nincsen.

A 39 éves vésztői férfi 2022 novemberében használta fel a valótlan tartalmú munkáltatói igazolást annak érdekében, hogy a pénzintézettel kölcsönszerződést tudjon kötni és 570 ezer forint összegű kölcsönhöz jusson hozzá. A pénzintézet ebben az esetben a kölcsönszerződés megkötését megtagadta, így a bűncselekmény kísérleti szakban rekedt. Az 54 éves békéscsabai férfi viszont 600 ezer forint összegű kölcsönhöz jutott hozzá a hamis munkáltatói igazolás révén, neki összesen 310 ezer forintot kellett abból visszajuttatnia az igazolást kiállító terheltnek. A 36 éves gyulai férfi egymillió forint összegű kölcsönt kapott a pénzintézettől, amelyből 150 ezer forintot adott vissza, míg a 20 éves vésztői nő 150 ezer forint összegű kölcsönt kapott és abból 70 ezer forintot adott vissza a hamis munkáltatói igazolás kiállításáért bűntársának.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a 38 éves férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, rendelje el a pártfogó felügyeletét és a munkáltatói igazolások kiállításért kapott 530 ezer forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben. Bűntársai közérdekű munka, jóvátételi munka büntetések kiszabására, illetőleg próbára bocsátás intézkedés alkalmazására számíthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában