Főügyészség

2023.05.25. 06:30

Enni is alig kaptak: kannabisz ültetvényén csicskáztatott három férfit egy orosházi pár

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség – másodfokú ügyészségként – arányosnak tartja az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést annak az orosházi férfinek és nőnek az ügyében, akik éveken keresztül, bérezés nélkül három, kiszolgáltatott helyzetű férfit dolgoztattak a tanyájukon.

Ny. L.

Minden munkát el kellett látniuk, de bért nem kaptak.

Fotó: Shutterstock

Az ügyben elsőfokon a Gyulai Törvényszék járt el a Békés Vármegyei Főügyészség vádirata alapján. Az orosházi férfi és élettársa a tavalyi évtől kezdődően a férfi családjának tanyáján három férfit dolgoztatott. A férfiak elszállásolásának körülményei emberhez méltatlanok voltak. Az ingatlanon minden munkát el kellett látniuk a munkaadóik utasításai alapján, akiktől bért nem kaptak. A munkaidő számukra az év minden napján hajnaltól késő estig tartott, és az elkövetők a fizikai munkához elegendő élelmiszert sem biztosítottak számukra. 2019-től a férfiak feladata volt a tanya körüli munkák ellátásán kívül a munkaadóik kannabisz ültetvényének gondozása is.

A Gyulai Törvényszék a vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettességben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében, emberkereskedelem, valamint kényszermunka bűntettében. Ezért a férfit 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, élettársát 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik egyaránt felmentésért, illetve enyhítés érdekében fellebbeztek.

A fellebbviteli főügyészség a nem jogerős ítélet helybenhagyását indítványozta, mivel úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság a megalapozott döntésében helyesen következtetett a férfi és a nő bűnösségére. Cselekményeiket helytállóan minősítette, és a kiszabott büntetés megfelelően igazodik a terhükre rótt bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyához és a bűnösség körülményeihez. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában