Bemutató

2023.04.12. 09:26

Petőfi hazatért az előadással Mezőberénybe

A városban nagy várakozás előzte meg Németh László „Petőfi Mezőberényben” című drámájának bemutatóját. A darabot a magyar költészet napja alkalmából, a Versünnep keretében, hétfőn láthatta a közönség az Orlai ház színháztermében.

P. G.

Fotók: Facebook

Mezőberény idén ünnepli újratelepülése 300. évfordulóját, ugyanakkor emellett hangsúlyt fektet a Petőfi 200 emlékévre is – tájékoztatott Facebook oldalán az Orlai ház. A város kezdeményezésére a Petőfi-emlékév tiszteletére a darabot a békéscsabai Színitanház, az Ifjúsági és Gyermekszínházi Alapítvány, az Orlai ház és a Békéscsabai Jókai Színház közösen állította színpadra Czitor Attila rendezésében. 

Az előadás előtt Siklósi István polgármester köszöntőjében elmondta, igazán ünnep ez a mai nap, nemcsak József Attila születésnapja miatt, hanem ezért is, mert a darab bemutatásával Petőfi visszatér Mezőberénybe. 

Petőfi emlékhelyként a város arra törekszik, hogy méltó módon megemlékezzen születése 200. évfordulójáról.  Mint az Orlai ház tudósításában olvasható, a bemutató különlegességét az adta, hogy a drámát az eredeti helyszínen, Mezőberényben adták elő, illetve a szerepeket Petőfihez és a többi személyiséghez hasonló korú fiatalok alakítják.

A darabot Czitor Attila rendezésében láthatták.

 Az Orlai ház vers- és novellaíró pályázatára összesen huszonkét alkotó küldte be munkáját. A beérkezett szövegeket háromtagú zsűri: Körösi Mihály alpolgármester, Bancsi Árpád István középiskolai irodalomtanár és Molnár Lajos, a Mezőberényi Hírmondó szerkesztője értékelte.

Gyermekkorosztályban különdíjat érdemelt ki Babinszki Panna és Pákozdi Martin Alex. Vers kategóriában megosztott első helyezést ért el Magyari Barna és Schmidt Lívia, második Katona Katalin, harmadik Szebegyinszky Réka lett. A novella kategóriát Katona Katalin nyerte meg Andó István és Molnár Katalin előtt. Különdíjat vehetet át Urbancsekné Sebestyén Mariann. Az emléklapokat, okleveleket, különdíjakat Körösi Mihály és Bancsi Árpád István adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában