Elítélték

2023.04.10. 16:32

Kreatívan könyvelt, három év börtönt kapott a kondorosi férfi

Jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján három év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt a napokban a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 45 éves büntetett előéletű kondorosi férfit, aki egy gazdasági társaság képviselőjeként nem tett eleget a cég adóbevallási és -befizetési kötelezettségének.

P. G.

Vagy nem adott be vagy valótlan adóbevallást nyújtott be

Fotó: Shutterstock

Az eljárás során felmerült 260 ezer forintot kitevő bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie. Az ítélet nem jogerős.

A férfi felesége volt a bejegyzett ügyvezetője egy 2016 júliusában alapított, Pest vármegyei, újlengyeli székhelyű kft.-nek, amelynek főtevékenysége a fémáru, szerelvény és fűtési berendezés nagykereskedelme volt. Meghatalmazta a férjét, hogy a céget képviselje, így ténylegesen teljes egészében a férfi működtette a társaságot, ő szervezte annak kereskedelmi tevékenységét, és a könyvelővel is ő tartotta a kapcsolatot. A cég a vádbeli időszakban Békéscsabán, egy bérelt üzlethelyiségben hegesztéstechnikai eszközök és egyéb járműalkatrészek értékesítésével foglalkozott, amely tevékenységéből 2016 júliusa és 2017 februárja között közel 20 millió forint nettó bevételt ért el. 

A férfi ezen időszakra vonatkozóan általános forgalmi adónemben részben valótlan tartalmú, „0”-ás adattartalmú havi adóbevallásokat nyújtott be, részben pedig egyáltalán nem nyújtott be adóbevallásokat az adóhatósághoz, amely magatartásával a cég bevételeit eltitkolta és összesen 5 millió 400 ezer forint vagyoni hátrányt okozott a magyar állam részére. 2018 második és harmadik negyedévében úgy csökkentette a cég adófizetési kötelezettségét, hogy valótlan tartalmú költségszámlákat fogadott be és helyezett el a cég könyvelésében közel 80 millió forint nettó értékben, amelyek alapján jogosulatlanul élt adólevonással, amely cselekményével általános forgalmi adónemben több mint 21 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetés részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában