Vádemelés

2023.03.14. 10:57

Szerelmet ígérve csaltak ki közel 30 milliót egy idős gyulai férfitól

Szerelmi kapcsolatot ígértek, de végül közel 30 millió forintot csalt ki egy szarvasi pár egy idős gyulai férfitól. Csalás miatt emeltek vádat ellenük, de ügyvédi visszaélés bűntette miatt vádemelés történt egy 42 éves büntetlen előéletű férfival szemben is. Az idős férfi a történtek óta elhunyt.

Papp Gábor

A férfi – a nő rábírására – három részletben összesen 5 millió forint készpénzt vett fel a számlájáról, amelyet átadott a nő részére. Fotó: Shutterstock

A nő vagyontalan, a vádbeli időszakban rendszeres, a megélhetését biztosító állandó munkaviszonyból származó jövedelemmel nem rendelkezett. 2018 nyarán ismerkedett meg az azóta elhunyt gyulai férfival, aki ezt az időpontot megelőzően már évek óta egyedül élt. A nő szerelmi kapcsolatot ígérve a bizalmába férkőzött és az ezt követő időszakban, 2018 december végéig több alkalommal megjelent gyulai házánál. 

Elhitette vele, hogy a barátnője lesz

A találkozások alkalmával csalárd szándékkal elhitette az idős férfival, hogy a barátnője lesz, és ezen alkalmakkor különböző összegekben pénzt kért tőle. Ezen találkozások érdekében a nőt az 53 éves bűntársa szállította Gyulára, aki tudomással bírt róla, hogy a nő szándéka a néhai sértett teljes vagyonának a megszerzésére irányult oly módon, hogy a sértettel érzelmi kapcsolatot alakít ki és a betegségét kihasználva olyan jognyilatkozatok megtételére veszi rá, amely valójában nem áll a szándékában. A sértettet ebben az időszakban agyi infarktus gyanújával és más pszichiátriai betegségek kórképével többször kezelték kórházban, 2018 novemberében a kezelőorvosa javasolta a cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezését, és a Gyulai Járásbíróság el is rendelte határozatlan idejű kötelező pszichiátriai intézeti gyógykezelését.

A sértett cselekvőképtelennek minősült, betegségei miatt az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége teljesen hiányzott, ebből következően vagyonát érintő jognyilatkozatai semmisnek minősültek. Miután a férfit kiengedték a kórházból, a nő őt bűntársa segítségével három alkalommal is elvitte a bankszámláját vezető pénzintézet gyulai fiókjába és ott a férfi – a nő rábírására – három részletben összesen 5 millió forint készpénzt vett fel a számlájáról, amelyet átadott a nő részére.

Eldöntötték, hogy az ingatlanjait is megszerzik

Miután csalárd szándékkal megszerezte a pénzt, a nő elhatározta, hogy a néhai sértett ingatlanvagyonához is hozzájut. Ennek érdekében 2018 decemberében elvitte őt Szarvasra és tartási szerződést kötött vele. A szerződést a 42 éves férfi ügyvédként eljárva szerkesztette és jegyezte ellen. A tartási szerződés tárgyát képezte a néhai sértett kizárólagos tulajdonában volt 24 millió forint értékű gyulai ingatlan, valamint egy 700 ezer forint értékű zártkerti ingatlan, a tartási szolgáltatás ellenértékét pedig további havi 150 ezer forintban határozták meg. A tartási szerződés megkötésének időpontjábanaz idős férfi az elmeműködés olyan kóros állapotában, szellemi leépülésben és súlyos személyiségzavarban szenvedett, amely képtelenné tette őt a szerződéses akaratának kifejezésére, illetve arra, hogy felismerje a szerződésben foglaltakat, így különösen azt, hogy ez rá nézve milyen kötelezettségekkel, következményekkel jár. A szerződéskötés időpontjában érdemi verbális kontaktusba nem volt vonható, fizikális és mentális állapota olyan szinten volt, mely egy külső szemlélő számára is egyértelművé tette azt a körülményt, miszerint képtelen arra, hogy a szerződésben foglaltakat megértse és felismerje. Az eljáró ügyvéd is felismerte, hogy a sértett az állapota miatt cselekvőképtelennek minősül, és képtelen a szerződés tartalmi elemeit átlátni, értelmezni, ennek ellenére a tartási szerződés

megszerkesztését és ellenjegyzését nem tagadta meg. Az ügyvéd így a hivatásából folyó kötelességét megszegte, hozzájárult ahhoz, hogy a néhai sértett megromlott szellemi állapotának kihasználásával létrejött tartási szerződés eredményeként a nő kizárólagos tulajdonjogot szerzett a tartási szerződés tárgyát képező ingatlanok felett; tulajdonjogát a földhivatal mindkét ingatlan vonatkozásában 2019. január 18-án bejegyezte az ingatlan nyilvántartásba.

Miután az ingatlanokat megszerezte, a nő a néhai sértett többi pénzét is meg akarta kaparintani: 2019 februárjában telefonon új bankkártyát igényelt a férfi nevében. Amikor az eljáró ügyintéző a személyazonosítás érdekében a bankszámla-tulajdonossal kívánt beszélni, a nő a telefonkagylót bűntársának adta át, aki bediktálta a néhai sértett adatait. Végül az elkészült új bankkártyát a páros nem vette át, így azt nem használták fel. Miután a néhai sértett 2019 márciusában kórházba került, a nő megbízást adott egy ingatlanközvetítő irodának a gyulai ház eladására; az ingatlan értékesítését a büntetőeljárás megindulása és az ingatlanra elrendelt zár alá vétel akadályozta meg.

Végrehajtandó börtönt kaphat a páros

Jelentős kárt okozó folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétség kísérlete miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség a 35 éves büntetlen előéletű szarvasi nő és társa, egy 53 éves büntetlen előéletű szarvasi férfi ellen. A járási ügyészség az érintettek beismerése estére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a nőt és 53 éves bűntársát végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, és határozott időre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, illetőleg a nővel szemben a kicsalt 5 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendeljen el. A harmadik férfi, az ügyvéd esetében az ügyészség arra tett indítványt, hogy őt a bíróság pénzbüntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el az ügyvédi tevékenység gyakorlásától. A nyomozás során közel 700 ezer forint bűnügyi költség merült fel, ezt is az érintetteknek kell majd megfizetnie az ügyészség indítványa szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában