ügyészség

2021.12.01. 10:25

Vádat emeltek a gyulai halálos baleset okozója ellen

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 26 éves büntetlen előéletű eleki férfi ellen, aki márciusban a Gyulát elkerülő úton okozott halálos kimenetelű közlekedési balesetet.

beol.hu

A férfi március 11-én a délutáni órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Gyula lakott területén kívül, a 4431-es számú úton Gyula felől Szabadkígyós irányába. Haladása közben a 4431-es út és a 44-es számú főút Gyulát elkerülő szakaszának kereszteződésében a kihelyezett „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasítására megállt, majd a védett útra való felhaladás előtt ismételten megállt. Ennek ellenére a kereszteződésbe behaladásakor nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a 44-es számú úttestjén neki jobbról balra közlekedő kistehergépkocsinak, és összeütköztek – olvasható a Gyulai Járási Ügyészség közleményében.

A baleset következtében a tehergépkocsiban utasként tartózkodó 67 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy március 20-án a kórházban elhalálozott. Halálának beálltát rendkívül nagymértékben elősegítették fennálló idült, sorsszerű betegségei; a balesetben elszenvedett sérülések és a sértett halála között közvetett ok-okozati összefüggés van. A vétlen tehergépkocsit vezető nő és a terhelt maga is 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A férfi megszegte a KRESZ 28.§ (2) bekezdés b) pontjában foglaltakat, mely szerint, a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező útról érkező jármű részére.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 300 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Gyulai Járásbíróság előtt folytatódik.

Kapcsolódó cikkünk:

[embed]https://www.beol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/lezart-vizsgalat-nem-adott-elsobbseget-halalos-balesetet-okozott-4493618/[/embed]

Ezek is érdekelhetik