Vádemelés

2021.12.12. 08:28

Tachográffal trükközött a román sofőr, Gyulánál bukott le

Információs rendszer megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt egy 26 éves büntetlen előéletű román állampolgárságú férfival szemben, aki az általa vezetett teherautó tachográfjával trükközött. A járási ügyészség a bűncselekmény elkövetéséhez eszközként használt mágnes elkobzására is indítványt tett.

beol.hu

/Fotó: Shutterstock illusztráció/

A férfi egy román cég alkalmazottjaként egy román honosságú kamionnal árut szállított Olaszország-Románia viszonylatában. A férfi tudomással bírt arról, hogy a tehergépjárműbe épített digitális tachográf készülék jeladójának működését egy mágnes felhelyezésével befolyásolni lehet úgy, hogy a készülék – az idő alatt, amíg a jeladó a mágnessel érintkezik – folyamatosan pihenőidőt jelez. A férfi magánál is tartott egy kör alakú mágnest, amelyet január 22-én 11 óra körüli időben a tachográf-készülék jeladójához helyezett, blokkolva annak működését.

A mágnes ott is maradt egészen addig, amíg 15 óra után kilépésre jelentkezett a Gyulai Közúti Határátkelőhelyen, és az intézkedő járőrök az aktuális vezetési időről készült kinyomat átadására szólították fel. A tachográf-szalagon a mágnes felhelyezésétől annak levételéig terjedő idő pihenőidőként szerepelt, holott a teherautó folyamatosan mozgásban volt – tájékoztatott a megyei főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában