kardoskút

2021.07.09. 15:31

Égett a gyep a pusztában, az állatok elmenekültek

Földöntúli látványként írták le a csütörtök délutáni tüzet szemtanúk, aminek a lángjai a Csongrád-Csanád megyei Székkutas határában csaptak fel és az országosan védett területet is érintették.

Cs. I.

Megtudtuk, a helyszínre 7 város 14 tűzoltóegysége vonult és küzdött órákon át a tetőző forróságban és szélben a lángokkal, amelyek majd 300 hektáron pusztítottak. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója megerősítette, érintett a Kardoskúthoz tartozó Fehértó-i részterületük.

Fotók: Szél István polgármester Facebook-oldala

Azt már Lengyel György tájegységvezető mesélte el, hogy amint felcsaptak a lángok, munkatársaival azonnal a helyszínre siettek, ott minden információt és a helyismeretüket a katasztrófavédelem szolgálatába állították. A baj mértékét jelzi, hogy a legmagasabb, 5-ös kiemelt fokozatú tűzoltásban 50 tűzoltó vett részt és végül este 7 órára fojtották el sikeresen a lángokat.

A nemzeti park munkatársai (ahogy sok gazda is) tárcsázással igyekeztek a lángok útját elvágni, rakodóval minél több szénabálát próbáltak a tűz közeléből elhordani.

– Ahogy azt látni a világban, különösen nagy szárazság idején, ahol nagy kiterjedésű gyep van, ott fellobbanhatnak tüzek. Ami most nálunk leégett, az képes majd a csapadékosabb időszakban újra regenerálódni. A természet újjáéled, a növények gyökerei mélyen vannak, majd kihajtanak. Pénteken voltunk ismét a helyszínen, ahol gyakorlatilag minden elégett. Ám jó hír, hogy már láttunk sáskákat, szöcskéket, azok meghúzódhattak mélyebb repedésekben. És már mozgolódnak a területen. Harminc gólyát és ragadozó madarakat is számláltunk, azok is keresgéltek, hátha találnak valami élelmet ott. Mi azt láttuk, a puszta állatai a tűz elől elmenekültek. Állattetemeket nem találtunk – magyarázta a természetvédelmi szakember.

Fotók: Katasztrófavédelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában