vádemelés

2021.01.20. 11:56

Beszakadt alatta a tető, a mélybe zuhant egy férfi Békéscsabán

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 50 éves békéscsabai férfi ellen, akinek a mulasztása miatt súlyosan megsérült az egyik alkalmazottja.

V. N.

Forrás: Shutterstock illusztráció

A férfi egy budapesti székhelyű, tetőfedéssel, tetőszerkezet-építéssel foglalkozó kft. egyedüli ügyvezetője. A cég 2019 nyarán a volt békéscsabai cserépgyár Békéscsaba, Kétegyházi úti területén az egyik csarnok tetőszigetelési munkáit végezte.

Júliusban, a reggel órákban a terhelt kiadta a munkát három betanított munkásnak, majd ő és egy állandó alkalmazottja távozott a helyszínről. Ezt követően a munkavégzésre irányuló utasításnak megfelelően – egyéni védőeszközt nem használva – a három munkás létra segítségével felmászott a 7 méter magasságban levő palafedéssel ellátott tetőzetre.

A megfelelő közlekedéshez nem volt kialakítva pallóterítés és a munkálatok során kötélzetet sem használtak, mivel a terhelt, mint munkahelyi vezető erről nem rendelkezett.

A munkavégzés során az egyik férfi alatt beszakadt a tető és 7 méter magasságból a csarnok belsejébe zuhant, amelynek következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – az arckoponya csontjainak törését és bordatörést – szenvedett.

A munkáltató azzal a magatartásával, hogy alkalmazottai részére munkavédelmi oktatást nem tartott, a kollektív védelem kiépítését – pallóterítés, tetőlétra használata – mellőzte, ugyanakkor nem biztosította az egyéni védőeszközök, a testhevederzet és zuhanásgátló használatát, több foglalkozási szabályt is megsértett és ezzel közvetlenül veszélyeztette munkavállalóinak életét és testi épségét – ismertette az ügy részleteit a Békés Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában