kék hírek

2020.09.08. 15:08

Telefonos csaló csapott le Orosházán

Egy napon belül három orosházi idős nőt kerestek meg telefonon azzal, hogy a rokonuk bajban van, pénzt kell adniuk neki. Ketten nem fizettek, egy nő azonban több mint egymillió forintot küldött egy telefonon bediktált, számára ismeretlen névre – olvasható a police.hu közleményében.

police.hu

Három orosházi nőt hívtak fel telefonon szeptember 4-én szinte ugyanazzal a történettel. Az egyik idős asszonynak egy férfi az unokájaként mutatkozott be és azt állította, hogy közlekedési balesetet szenvedett. Mikor hallotta, hogy a nő nem hisz neki, mert ismeretlen a hangja, közölte, hogy megsérült a feje és a mellkasa, azért beszél furcsán. A 77 éves asszonyt azonban nem tudta megtéveszteni, tudta, hogy csaló lehet a vonal végén, mert látott már erről szóló híradást a televízióban. Elmondta a fiának a történteket és feljelentést tettek a rendőrségen.

Fotó: police.hu

A másik nyugdíjasnak Laci néven mutatkozott be egy ismeretlen telefonáló és szintén közlekedési balesetről beszélt, illetve arról, hogy ha nem téríti meg azonnal a kétmillió forintos kárt, amit okozott, akkor megverik. A 82 éves nő azt hitte, hogy egy volt szomszédja telefonál. Elmondta neki, hogy segítene, de nincs annyi pénze és letette a telefont.

Egy 87 éves nő azonban egy ismeretlen telefonáló kérésére több mint egymillió forintot küldött el. Aki őt felhívta, mamaként szólította, és ugyancsak arról beszélt, hogy közlekedési balesetet szenvedett. Telefonon irányította a nőt, megkérte, hogy a megadott telefonszámon hívjon taxit, menjen el egy másik városba, ott az általa meghatározott helyen adjon fel neki pénzt arra a női névre, amit lediktált. Az idős asszony csak azután hívta fel a fiát, hogy feladta a pénzt és hazaért. Ekkor vált világossá számára, hogy csalás áldozata lett, amiről három nappal később bejelentést tett a rendőrségen. Az Orosházi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el és keresik a bűncselekmény elkövetőjét.

A történtek kapcsán a rendőrség ismételten kéri, hogy senki ne kövesse ismeretlen telefonálók utasításait, ne küldjön, utaljon és személyesen se adjon pénzt idegeneknek! Ha a telefonáló a családtagjukként, barátjukként mutatkozik be, szakítsák meg a beszélgetést, és hívják fel a családtagjukat azon a telefonszámon, amin máskor is szokták és kérdezzék meg tőle, valóban bajba került-e! Ne beszéljenek ismeretleneknek az anyagi helyzetükről, ne mondják el, hol tartják a megtakarításukat! Idegeneket ne engedjenek be a házukba, lakásukba! Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, akkor a lehető legrövidebb időn belül hívják a rendőrséget a 112-es ingyenes segélyhívón! – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában