Sarkad/Gyula

2020.09.03. 17:25

Három évre ítélték a vétkes fiatal sofőrt

Ketten életüket vesztették, ketten maradandó fogyatékosságot szenvedtek, többen pedig súlyosan és könnyen sérültek abban a balesetben, amely két éve történt Sarkad és Gyula között, és amelyben egy betegszállító és két autó volt érintett. A vétkes kocsi sofőrje, egy 23 éves mezőgyán-nagygyantéi férfi elismerte, hogy hibázott. Három év fogházbüntetésre ítélte nem jogerősen csütörtökön a Gyulai Járásbíróság.

Licska Balázs

Archív felvétel

Látszólag indokolatlanul fékezett, majd gyorsított, olyan volt, mintha próbálgatná a kocsit, miközben kacsázgatott a saját oldalán, kerülgette a tócsákat – állt a vádirati tényállásban, amelyben azt taglalták, hogy mi történt 2018. június 14-én a délutáni esős időben Sarkad és Gyula között, a tüdőszanatórium környékén.

A Gyula felől Sarkad irányába közlekedő vádlott 97 kilométer/órával ment, amikor némileg átment a szembe jövő sávba és érintőlegesen ütközött egy betegszállítóval. A betegszállító – a bal oldalra átsodródva – frontálisan nekiment egy kocsinak.

Egy idős olyan súlyosan megsérült, hogy még aznap, egy pedig úgy, hogy két hét múlva elhunyt. Ketten olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy maradandó fogyatékosság alakult ki náluk. A betegszállító sofőrje, valamint a harmadik kocsi vezetője és utasa szintén nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, mellettük még egy utas könnyen sérült.

Két éve történt a betegszállítót is érintő baleset Sarkad és Gyula között, a tüdőszanatórium környékén /Fotó: Imre György/

A vádhatóság szerint a vádlott megszegte a KRESZ-t, amely rögzíti, hogy a járművel az úttesten annak menetiránya szerinti jobb oldalán, az út és a forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.

Az ügyészség halálos közúti baleset okozása miatt emelt vádat, azt kérve, hogy ha a vádlott beismeri tettét, szabjanak ki vele szemben három év szabadságvesztést és vegyék el öt évre a jogosítványát.

A vádlott elmondta, az autóban ült rajta kívül a kedvese és két testvére. Nem volt nagy forgalom, ám esett az eső. Nem ment gyorsan véleménye szerint, mivel nem érezte biztonságosan a terepet, sor torlódott fel mögötte. Úgy emlékezett, hogy 60-70-nel hajtott, de azt nem vitatta, hogy a szakértő szerint 97 kilométer/óra volt a sebessége, amikor a betegszállítóval ütközött.

A tüdőszanatóriumnál próbált kikerülni egy tócsát, amikor nagyon balra indult el a kocsi, és a járgánya bal első kereke összeért a betegszállító bal hátsó kerekével. Hallott egy reccsenést, majd azt észlelte, hogy az autó eleje kopog a betonon, ezért fékezett, lehúzódott és kitette a vészvillogót. Kiszállt, és akkor látta, hogy a betegszállító frontálisan ütközött egy mögötte haladó kocsival.

– Egy hete kaptam meg a jogosítványomat, és bár a baleset előtti napokban többször megtettem a Békéscsaba és Nagygyanté közötti utat, nem éreztem a kocsit – folytatta a 23 éves mezőgyáni-nagygyantéi férfi, hangsúlyozva, sajnálja a balesetet és azokat, akik életüket vesztették és megsérültek. Kiemelte, nem szeretne börtönbe menni, élni és dolgozni szeretne.

A csütörtökön tartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte, hogy hibázott, és hogy ő felelős a balesetért. A Gyulai Járásbíróság halálos közúti baleset okozása miatt három év fogházbüntetésre ítélte és öt évre eltiltotta a járművezetéstől, emellett kötelezte a több mint egymillió forintnyi bűnügyi költség megfizetésére. A döntés nem jogerős, mivel a vádlott és a védelem enyhítésért fellebbezett.

Mindvégig elismerte, hogy hibázott

Az előkészítő ülésen dr. Tibori Balázs ügyész kiemelte, az eljárás során a vádlott végig beismerte a terhére rótt bűncselekményt. Súlyosító körülményként értékelte, hogy ketten életüket vesztették, ketten maradandó fogyatékosságot szenvedtek, illetve többen megsérültek. Ráadásul 97 kilométer/óra volt az ütközéskori sebesség, az adott szakaszon pedig legfeljebb 90-nel lehet menni. Enyhítő körülmény, hogy az elhunytak sok alapbetegségben szenvedtek.

– Egy normakövető, tisztelettudó fiatalemberről van szó, aki bizonyította, hogy a társadalom hasznos tagja, és aki saját bevallása szerint is hibázott – hangsúlyozta védőbeszédében dr. Kvasz Tibor ügyvéd, közlekedési szakjogász, aki szerint a sofőr rutintalansága vezetett a balesethez. Azt kérte a bíróságtól, méltányos és mértéktartó szankciót szabjon ki a vádlottal szemben, úgy vélte, felfüggesztett szabadságvesztéssel is elérhető a büntetési cél.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában