Több sérült, két elhunyt

2020.03.29. 15:29

Vádat emeltek a betegszállító balesetében

Egy betegszállító és két személyautó karambolozott 2018 nyarán Sarkad és Gyula között, a tüdőszanatórium környékén. A járművekben összesen tizenketten utaztak, többen megsérültek, ketten pedig később életüket vesztették. Az ügyben nemrég emeltek vádat – tudta meg lapunk. Az információt megerősítették a megyei főügyészségen.

L. B.

Korábbi felvétel

Elmondták, a vádirati tényállás szerint a vádlott, egy 22 éves mezőgyáni férfi 2018. június 14-én 15 óra 45 perc körül közlekedett kocsijával Gyula felől Sarkad irányába, 97 kilométer/órás sebességgel. A sofőr a balesetet megelőzően vezetés közben látszólag indokolatlanul lassított, majd gyorsított, az úttest széle felé, majd vissza irányba kormányzott. A kívülállóban azt a képet keltette, hogy kerülgeti az úttesten felgyűlt tócsákat, próbálgatja az autót.

Haladása során a vádlott áttért a menetiránya szerinti bal oldalra, ahol érintőlegesen ütközött a vele szemben érkező betegszállítóval. Az ütközés következtében a betegszállító átsodródott a menetiránya szerinti bal oldalra, és – részben már az útpadkára lehaladva – frontálisan összeütközött a vele szemből érkező, a korábbi ütközést és a betegszállító áttérését észlelve az úttestről lehaladó személygépkocsival.

Korábbi felvétel

A baleset következtében a betegszállító autóban utazók közül ketten életüket vesztették, ketten maradandó fogyatékosságot szenvedtek, egy ember könnyű sérülést, a vezető pedig súlyos sérülést szenvedett. A frontális ütközéssel érintett másik személygépkocsi vezetője súlyos-életveszélyes, utasa súlyos sérülést szenvedett.

A vádhatóság szerint a 22 éves mezőgyáni férfi megszegte a KRESZ azon szabályát, hogy járművel az úttesten annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Az ügyészség a vádlottal szemben halálos közúti baleset okozása miatt emelt vádat.

A vádhatóság indítványozta, hogy – amennyiben a vádlott beismeri tettét az előkészítő ülésen, akkor – szabjon ki a vádlottal szemben a bíróság végrehajtandó szabadságvesztést, valamint tiltsa el egy időre a közúti járművezetéstől. Emellett azt is kérték, hogy kötelezze a bíróság a férfit az eddig felmerült több mint 1 millió forintnyi bűnügyi költség megfizetésére.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában