Vádemelés

2020.01.24. 06:20

Hamis számlákkal trükközött a vállalkozó Kondoroson

Fiktív számlákkal trükközött egy kondorosi építőipari cég vezetője, illetve a gazdasági társaság adóbevallásait készítő könyvelő. Összesen 11 millió forint adóhiányt okoztak 2015–16-ban, az ügyészség a napokban emelt vádat ellenük.

Vásári Erzsébe

Tizenegymilliós adóhiányt okozott /Illusztráció: Shutterstock/

A Gyulai Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 61 esztendős kondorosi férfival szemben – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség a minap. Mint közleményükből kiderült, a férfi bűntársának, egy 72 éves szarvasi nőnek bűnsegély miatt kell felelnie.

Tizenegymilliós adóhiányt okozott /Illusztráció: Shutterstock/

A részletekről megtudtuk, hogy a férfi egyedüli ügyvezetője volt egy kondorosi székhelyű építőipari korlátolt felelősségű társaságnak.

A vállalkozó azért, hogy cége általános forgalmi adónemben keletkező adófizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentse, 2015-ben és 2016-ban valótlan tartalmú költségszámlákat fogadott be az általa képviselt társaság könyvelésébe, és azokat felhasználta a cég adóbevallásainak elkészítése során, ezzel több mint 11 millió forint adóhiányt okozott. A fiktív számlák egy kisebb részét a férfi kérésére anyagi ellenszolgáltatás fejében a könyvelő foglakozású idős nő állította ki egy cég és egyéni vállalkozása nevében.

– A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a gazdasági társaságok vezetésétől, mint foglalkozástól, míg a nővel szemben pénzbüntetést szabjon ki, tiltsa el a könyvelő foglalkozástól és 50 ezer forint erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, illetőleg kötelezze őket a nyomozás során felmerült közel 300 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is – összegezte a megyei főügyészség szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában