Békés megye

2020.01.13. 17:29

Emberi hiba okozza a legtöbb közlekedési balesetet

A balesetek leggyakrabban a közlekedési szabályok elmulasztása miatt következnek be – derült ki a rendőrség beszámolójából. A kihágások közül Békésben főként az elsőbbségi és kanyarodási szabályok megszegésével, valamint gyorshajtással találkozhatunk.

Vásári Erzsébet, Busi Ottó

Vezető baleseti ok az elsőbbségadási szabályok megsértése Békés megyében /Fotó: MW/

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, régiónkban 7 óra és 18 óra között történik a legtöbb személysérüléssel járó közlekedési baleset, általában a települések belterületén. A szerencsétlenségek túlnyomó többsége emberi mulasztás, szabálytalanság miatt következik be, és jellemzően három okra vezethetőek vissza: az elsőbbségi szabályok megszegésére, a gyorshajtásra és a kanyarodási szabályok megszegésére. Ezen okok tekintetében hosszú ideje nincs változás, csak a sorrend cserélődik.

Vezető baleseti ok az elsőbbségadási szabályok megsértése Békés megyében /Fotó: MW/

A balesetek okozói pedig zömében az autósok és a kerékpárosok. A rendőrség közúti ellenőrzéseinek célja a balesetek megelőzése és a szemléletformálás. Békés megyében ezért a szükséges számú eszközökkel végzik a sebesség-ellenőrzést, fix helyre telepített, változtatható helyű és mozgás közben dokumentáló műszerekkel is figyelik a forgalmat. Hozzátették, balesetekről bárki tehet bejelentést a „Telefontanú” ingyenesen hívható 06-80/555-111-es számán a nap 24 órájában, illetve a 112-es központi segélyhívó számon is, amelyen folyamatosan fogadják a hívásokat.

Azonban a szerencsétlenségek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetik, hiszen rajtuk múlik, hogy elkerülnek vagy előidéznek baleseteket. Ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy ne veszélyeztessék magukat, utasaikat és közlekedő partnereiket azzal, hogy alkoholt isznak vezetés előtt, megszegik az elsőbbségadás vagy a kanyarodás szabályait, gyorsan hajtanak, illetve nem tartanak kellő követési távolságot. Fontos lenne továbbá, hogy a járművezetők közül egyre többen belássák, szabályosan biztonságosabb közlekedni. Vannak ugyanis olyan helyzetek, helyek – például sűrű városi forgalom, vagy lakó-, pihenőövezet –, ahol egy kismértékű sebességtúllépés is veszélyhelyzetet teremthet.

A megengedetthez vagy az útviszonyokhoz képest jelentősen eltúlzott sebesség pedig belterületen és külterületi utakon, autópályákon egyaránt kockázatos. Ha a járművezetők betartják a megengedett sebességet és körültekintően közlekednek, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a veszélyhelyzetekre időben tudnak reagálni, így az ütközés előtt meg tudnak állni.

Kevesebben sérültek meg tavaly a megyei utakon

A tavalyi év első három negyedévében 391 személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, az országos balesetek 3,2 százaléka. Számuk egy év alatt az országosnál jóval nagyobb mértékben, 13 százalékkal csökkent – olvasható ki a KSH legfrissebb adataiból.

Kimenetelét tekintve a balesetekből 138 végződött súlyos, 242 könnyű sérüléssel. A halálos balesetek száma 12-ről 11-re csökkent, arányuk az összes balesetből kevesebb, mint az országos átlag. Ittas állapotban 39 balesetet okoztak, 13-mal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Alkoholos befolyásoltságot a balesetek tíz százalékánál mutattak ki.

A közlekedési balesetekben összesen 516-an sérültek meg, kevesebben, mint 2018-ban. A balesetek 13 halálos áldozattal jártak az egy évvel korábbi 14-gyel szemben, a súlyosan sérültek száma 15, a könnyebben sérülteké 9,2 százalékkal csökkent. A balesetek 96 százaléka a járművezetők hibájából következett be, leggyakrabban az elsőbbség meg nem adása és a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt. A gyalogosok figyelmetlensége a balesetek másfél százalékát okozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában