Bírósági tárgyalás

2019.04.27. 11:25

Még mindig sok a kérdőjel a békéscsabai baleset ügyében

Csak annyi biztos, hogy egy autóval közlekedő nő elütött egy gyalogos férfit, szinte minden további részlet egyelőre tisztázatlan. Kérdőjeles az is, hogy a nő mikor vallotta be a rendőröknek, hogy ő volt a gázoló. A sofőr a minap állt a Békéscsabai Járásbíróság elé közúti baleset okozása és segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Licska Balázs

A vádhatóság szerint tavaly október 16-án 10 óra körül történt a baleset Békéscsabán, a Garay és a Kiss Ernő utca kereszteződésében, a szlovák étteremnél.

Amikor a nő a Garay utcából balra kanyarodott a Kiss Ernő utca, a megyei könyvtár felé, nem adott elsőbbséget és elütött egy – a járda meghosszabbított vonalában közlekedő – gyalogos férfit, aki a motorháztetőn kötött ki, majd az úttestre zuhant.

A járókelő súlyos sérülést szenvedett. A vádirati tényállás szerint bár a nő látta, hogy a földön fekszik a férfi, elhajtott, és csak néhány száz méterrel odébb, a Derkovits soron állt meg. Más segített a megsérült járókelőnek, ő értesítette a mentőket és a rendőröket is. A vádhatóság szerint a nő azt mondta: látta, hogy egy sötét Opel Corsa sodorta el a férfit, és csak később vallotta be, hogy igazából ő gázolta el.

Fotó: Beol.hu

Az ügyészség szerint a nő megszegte a KRESZ-t, egyrészt azzal, hogy nem adott elsőbbséget a férfinak, másrészt azzal, hogy a kötelezettsége dacára nem nyújtott segítséget.

– Nem érzem magam bűnösnek – kezdte a minap a Békéscsabai Járásbíróságon tartott előkészítő ülésen a 39 éves békéscsabai nő. Kiemelte: nem a járda meghosszabbított vonalában, hanem pár méterrel odébb gázolt. Érdekes, hogy most több részlet esetében is teljesen másként nyilatkozott, mint korábbi vallomásai során.

Amíg korábban azt mondta, hogy amikor kanyarodott, akkor az úttest közepén egy gyalogosra lett figyelmes, most azt állította, hogy a járókelő hirtelen lépett le elé a fák közül. Teljesen meglepődött azon, hogy szinte felült a motorháztetőre a férfi, aki – mivel ő megállt – aztán az úttest közepe felé leszállt a kocsiról. Korábban úgy nyilatkozott, hogy látta, hogy a földön fekszik a gyalogos, most már azt állította, hogy nem feküdt a férfi az aszfaltcsíkon.

A nő azt elismerte: hibázott azzal, hogy nem állt meg a baleset után azonnal, hanem továbbment, mindezt a kétségbeesésének és annak tudta be, hogy volt forgalom, jöttek-mentek az autók. Ám, ahogy tudott, azonnal megállt, és visszament a helyszínre, ahol már segítséget nyújtottak a gyalogosnak. Kíváncsi volt később is arra, hogy mi lett a férfival, de elmondása szerint a gyalogos csak a bocsánatkérését fogadta el. Összességében sajnálkozott a történtek miatt.

Különbözőképpen nyilatkozott a történtekről

Izgalmas kérdés az is, hogy mit mondott a balesetet okozó nő a saját szerepéről. Állítólag eleinte azt mondta, hogy látta: egy sötét Opel Corsa ütötte el a férfit. De volt olyan is, hogy azt mondta: a balesetet nem látta, csak azt, hogy egy férfi ül a fák árnyékában.

A Békéscsabai Járásbíróságon viszont már azt állította: amikor hallotta, hogy egy sötét Opel Corsát keresnek a rendőrök, mint balesetet okozót, egyből odament a rendőrhöz és mondta, hogy ne keressék, mert ő ütötte el a férfit egy Opel Omegával.

Az előkészítő ülésen nem hoztak ítéletet az ügyben. A jövőbeni tárgyaláson meghallgatják az elütött férfit; azt, aki segített neki; illetve a rendőröket is, hogy nekik mit mondott a nő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában