bírósági tárgyalás

2018.10.10. 06:50

Személyes adatokat loptak, hogy személyi kölcsönt vegyenek fel

Ellopták több ember személyes adatait, hogy azok révén és az emberek nevében személyi kölcsönt vegyenek fel – emiatt állt kedden a Békéscsabai Járásbíróság elé egy csorvási nő és két csorvási férfi. A nő egy pénzintézet munkatársa volt, aki intézte a hitelszerződéseket, amikhez az adatokat javarészt a két férfi egyike szolgáltatta, a dokumentumokat is ő írta alá. Pár hét alatt lebuktak.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint két éve az egyik pénzintézet munkatársa volt az elsőrendű vádlott, egy nő Csorváson, a feladati közé tartozott a szerződések megkötése, a pénz kiadása és a törlesztőrészletek beszedése. A munka során kapcsolatba került a másodrendű vádlottal, egy férfival, aki felajánlotta neki, hogy tud ügyfeleket szerezni – és több módon szerzett személyes adatokat. A harmadrendű vádlottat, egy férfit is megkért erre, aki hozott is adatokat.

Az elsőrendű vádlott a másodrendű vádlott segítségével lényegében az ügyfelek tudta, beleegyezése nélkül kötött hitelszerződéseket. A pénz a férfinél landolt, aki némi összeget törlesztett is, hogy élőnek tűnhessenek a kontraktusok, a nő pedig azzal járt jól, hogy a megkötött szerződések miatt bónuszt kapott a cégtől. A tizenhárom ügylettel 1,5-1,6 millió forinttal rövidítették meg a pénzintézetet, az ügyintéző nő pedig több mint 230 ezer forint bónuszt kapott jogosulatlanul.

Ismerősök és ismeretlenek adatait megszerezve vettek fel hitelt az egyik pénzintézettől. /Illusztráció: Shutterstock/

A járási ügyészség a nővel, az elsőrendű vádlottal szemben csalás és hamis magánokirat felhasználása, a másodrendű vádlottal szemben csalás, hamis magánokirat felhasználása és személyes adattal visszaélés, a harmadrendű vádlottal szemben pedig – aki pár adatot átadott a másodrendű vádlottnak – személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat.

– Magamnak sem tudom megmagyarázni, mi történt, megbántam az egészet – mondta a nő, elismerve bűnösségét. Hozzátette: a férfi meggyőzően adta elő, hogy az érintettek fizetik majd a törlesztőrészleteket. De akkor sem lett volna szabad megkötnie a szerződéseket, hiszen ahhoz nem elég a személyi igazolvány és a lakcímkártya adatsora, szükség van az ügyfelek személyes jelenlétére is, akik helyett a férfi írta alá a kontraktusokat, aláhamisította a szignókat. Eleinte úgy volt, hogy az ügyfeleknek elviszi a kiadott kölcsönt a férfi, de aztán a nő számára is világossá vált, hogy igazából minden pénz nála landol, és a férfi később elismerte a nőnek, hogy szinte minden szerződés fiktív.

A férfi szintén elismerte bűnösségét a tárgyaláson. Mivel tapasztalta egy esetnél, amikor a közvetítő szerepét játszotta el két ismerőse kedvéért, hogy a nőnek nincs szüksége az ügyfelek személyes jelenlétére – csak azok személyes adataira –, azt gondolta, hogy kiváló üzletet csinál magának. Elmondása szerint két kivétellel nem adta át azoknak a kapott pénzt, akik nevében kötötte a szerződést, hanem az összegeket felélte.

Egy másik csorvási férfit is megkért, hogy hozzon neki adatokat, aki hozott is. A végén már ő maga sem tudta, hogy kinek a nevében mennyi pénzt kapott, annyira nagy volt az összevisszaság. Aztán, amikor kirobbant a botrány és lebuktak, minden papírt elégetett. Állította: megbánta tettét.

Felügyelet nélkül volt a táska és a tárca

Egyelőre nem született ítélet az ügyben. A kedden tartott tárgyaláson több ember nyilatkozatát olvasták fel, akik nevében megkötötték a hitelszerződéseket.

Ők általában azt mondták, hogy munkahelyükön, kocsmában vagy vendégségben volt, hogy egy időre felügyelet nélkül hagyták táskájukat, tárcájukat, és lehet, hogy az ismeretlenek akkor szerezték meg a személyes adataikat a személyi igazolványukról és lakcímkártyájukról. De volt olyan is, aki azt nyilatkozta, hogy elhagyta az okmányait. Akadtak olyanok is, akik azt sem tudták, hogy merre van Csorvás, illetve volt olyan is, akinek teljesen elírták a nevét, R helyett L betűt írtak.

Akkor tudták meg, hogy visszaéltek a személyes adataikkal, amikor a hitelintézet munkatársai keresték őket, hogy kölcsönt vettek fel. Ekkor mondták: ők bizony nem igényeltek semmiféle hitelt.

Volt olyan, akit a nő és a férfi megpróbált rávenni, mondja azt, hogy tényleg ő vette fel a hitelt, és hogy majd ők fizetik a törlesztőrészleteket, csak az illető ne tegyen feljelentést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában