Békés vármegye

2024.03.09. 09:30

Tavaszi fagy: komoly gondok lehetnek a gyümölcsösökben

Idén is korán jött a tavasz, a szokatlan februári időjárásnak minden bizonnyal komoly hatása lesz a hazai gyümölcstermesztésre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a tavaszi fagyok elleni védekezés a művelési rendszer minden egyes elemének megfelelő, átgondolt alkalmazásával lehet sikeres. Már a gyümölcsfajták kiválasztásánál gondos tervezésre van szükség. Célszerű a minél hosszabb mélynyugalmi idejű, és a minél később virágzó fajtákat választani.

Nyemcsok László

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, talán emberemlékezet óta nem volt olyan meleg a február Békésben sem, mint az idei. Bár sokan bizonyára örülnek a korán jött tavasznak, a hazai, ezen belül a Békés vármegyei gyümölcsöskertekben komoly gondokat okozhat a megszokottnál enyhébb időjárás. Főleg annak tükrében, hogy például szombat hajnalra gyenge fagyot jósoltak Békés területére is.

fagy, termés, tavaszi, gazdák
Idén nagyon korán, már februárban jött a barackfák virágzása. Aggódnak a gazdák mert ha ilyen korán virágzik egy tavaszi fagy tönkreteheti az egész éves termést. 
 Illusztráció: MW-archív

A néhány hetes tartós meleg idő a növényt becsapja

– A gyümölcsfák jellemzően január végéig átesnek a mélynyugalmi időszakon, azonban ezt követően már csak az alacsony hőmérséklet tarja vissza a növényt a nedvkeringés megindulásától és a rügyfakadástól – hangsúlyozták az agrárkamaránál. – Így az ebben az időszakban jelentkező felmelegedés elindítja a kényszernyugalomban lévő növény életciklusát. Nem okoz gondot, ha az enyhébb időjárás csupán pár napig tart, majd újra lehűlés következik, azonban a néhány hetes tartós meleg idő a növényt becsapja, kihajtásra kényszeríti. Sajnos, az elmúlt évek tapasztalatai szerint a korai felmelegedést márciusban, áprilisban hirtelen betörő lehűlés szakíthatja meg, a késői fagyokra a virágrügyek, vegyes rügyek, virágzó gyümölcsfák rendkívül érzékenyek.

A NAK-nál kitértek arra, a hektikus tavaszi időjárással szinte mindegyik hazai termőhelyen számolni kell a következő években. A tavaszi fagyvédelem kérdése, megoldása, illetve a fagy nagyságától függően a károk mérséklése pedig alapvetően meghatározza az adott gyümölcsfaj termesztésének eredményességét.

A tavaszi fagy nagysága és időtartama szabja meg a védekezést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a művelési rendszer minden egyes elemének megfelelő, átgondolt alkalmazásával jelentősen mérsékelhető a tavaszi fagyok okozta kár, ide értve az ültetvények tervezését, létesítését és fenntartását is.

A gyümölcsültetvények tavaszi fagyvédelemének sikere a komplexitása miatt rendkívül összetett kérdés, és többnyire az alkalmazható fagyvédelmi eljárások kombinációban való alkalmazásával számíthatunk megfelelő eredményességre. Az adott időszakban és fenológiai állapotban bekövetkező fagyos időszak nagysága és időtartama szabja meg a védekezés módszerét, az alkalmazott eljárást, eljárásokat, amelyeket akár egyidőben is alkalmazhatunk az eredményes védekezés maximalizálása érdekében.

Hamarosan ültetvény-telepítési pályázat jelenik meg

A NAK-nál kiemelték, egy gyümölcsültetvény létrehozása költséges és hosszútávú befektetés, ami szakszerű döntéseket igényel. Ellenkező esetben a befektetés nem térül meg, veszteséges lesz. A hazai gyümölcstermesztésünk szabályrendszerének újragondolásánál az állami szerepvállalás elengedhetetlen a szakmaiság biztosításához és ellenőrzéséhez.

Ezt a törekvést segíti a hamarosan megjelenő ültetvény-telepítési pályázat is. A cél ugyanis az, hogy a hazai lakosságot minden évben jó minőségű, megfelelő mennyiségű, egészséges, hazai gyümölccsel tudják ellátni a termelők, hogy minél kevesebb importra szoruljon az ország.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!