Fontos beruházások

2024.02.09. 15:45

3,6 milliárdból fejlesztenek Békésen: tíz programot valósítanak meg

Több mint 3,6 milliárd forintból valósíthat meg tíz programot Békés – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t. A részletekről Kálmán Tibor polgármester beszélt.

Papp Gábor

Turisztikai céllal fejleszthetik tovább a Dánfok üdülőközpontot 86 millió forintból.

Fotó: Bencsik Ádám-archív

A támogatásokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

Az Élhetőbb Békés 1. elnevezésű pályázaton 550 millió forintot nyertek el, amiből több mint 16 ezer négyzetméternyi járdafelület újul meg a városközpontban, újabb tíz térfigyelő kamerát telepítenek és utcabútorokat szereznek be.

– Az Élhetőbb Békés 2. elnevezésű projektet keretében 371,4 millió forintból új, szélesebb aszfaltburkolatot kap a Kőrösi Csoma Sándor utca; itt megújul a kerékpársáv is, korszerűsítik a főtéri szökőkutat; az Erzsébet ligetben automata öntözőrendszert alakítanak ki. A projekt része a csapadékvíz–rendszerek korszerűsítése, átereszek átalakítása is – mondta Kálmán Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester.

A kiírás szerint 440 millió forintból megújul az 1885-ben épült Galéria műemléki épülete. Részben cserélik, részben felújítják a 107 nyílászárót, speciális technikával szigetelik az épületet, megújul a fűtési rendszer és világítás – tette hozzá Kálmán Tibor.

Új tornaszoba épül a Teleki utcai óvodában 120 millió forintból. Helyi gazdaságfejlesztésre 300 millió forintot nyertek el, ebből 652 négyzetméteres ipari csarnok épül, ahová vállalkozókat várnak.

Belterületi utak aszfaltozására 1 milliárd 60 millió forintot nyertek el, 47 utca kap szilárd burkolatot. 

– A nemcsak a város, hanem a járás betegeit is ellátó rendelőintézet felújítására már többször kaptak támogatást, most „utolsó lépésként” a belső terek újulnak meg: 300 millió forintból több mint 1600 négyzetmétert korszerűsítenek 2026 elejéig – fogalmazott Kálmán Tibor.

A Leromlott városi területek rehabilitációja elnevezésű pályázaton 237 millió forintot nyertek el, amiből szociálisan rászorulók számára hét kertes házat építenek, továbbá három utcát leaszfaltoznak.

– Ehhez kapcsolódik egy 140 millió forintos pályázat, amelyből 2026 február végéig képzéseket és felzárkóztató programokat hajthatnak végre a célcsoport számára. Turisztikai céllal fejleszthetik tovább a Dánfok üdülőközpontot 86 millió forintból. Építenek egy 100 embert befogadni képes közösségi teret; a meglévő rendezvénysátor alja fix betonburkolatot kap; továbbá homoktisztító gépet, vízi és vízparti élményelemeket szereznek be.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!