Bérletidíj-csökkenés

2024.01.29. 07:05

Továbbra is Békéscsabán a legolcsóbbak az albérletek

Bérletidíj-csökkenéssel zárta az évet az albérletpiac. Országosan 0,2 százalékkal, Budapesten viszont 0,7 százalékkal csökkentek az albérletárak az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com friss lakbérindexéből. A nagyvárosok között továbbra is Békéscsaba a legolcsóbb az albérleti díjak tekintetében.

Beol.hu

Békéscsabán átlagosan 100 ezer forint az albérleti díj.

Forrás: getty

Az albérletpiac tavaly bérletidíj-csökkenéssel zárta az évet, azonban januárban már új lendületet kapott. Az elmúlt év során a kínálat közel 15 százalékkal nőtt, részben a reálbérek emelkedésének köszönhetően. Az idei évben további fizetésemelkedésekre lehet számítani. A tulajdonosok különösen érzékenyek a bérlők fizetőképességére.

Tavaly decemberben országosan 13, Budapesten 12 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbihoz képest. A 2015-ös átlagszintekhez képest 95 és 85 százalékos emelkedés következett be. Ugyanakkor a reállakbérek, vagyis az inflációval korrigált bérleti díjak, még mindig elmaradnak a 2020 januárjában látott csúcsértékektől. Ez azt is jelenti, hogy 2019 második fele óta a bérleti díjak lassabb ütemben drágultak, mint ahogy a fogyasztói árak emelkedtek. mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A vármegyeszékhelyeken ezzel szemben stagnáltak a bérleti díjak. A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Békéscsaba és Miskolc, ahol 100-100 ezer forint az átlagos bérleti díj.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!