Békéscsaba

2023.11.21. 15:34

Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő a Bonduelle idén

Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő idén a Bonduelle három magyarországi gyára, köztük a békéscsabai – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Papp Gábor

A Bonduelle értékesítésében csaknem 60 százalék a csemegekukorica aránya, ezen belül is a szuperédes fajták a legnépszerűbbek.

Fotó: MW-archív

A csaknem 136 tonna kukoricából több mint 300 millió konzerv készült, ami az idei célkitűzést 8 százalékkal, a tavalyi mennyiséget 30 százalékkal múlta felül. A termékek 90 százalékát külföldre viszik, a Bonduelle mintegy 20 országba szállít Magyarországról származó árut – írták. A közlemény szerint a vállalat a környezeti adottságok miatt továbbra is nagy lehetőségeket lát a csemegekukorica-termelésben. Magyarországon csaknem 130 partner összesen 10 500 hektárnyi területén termeszt kukoricát, a gazdálkodók 95 százalékával évről évre megújuló szerződést kötnek. A belföldi fogyasztás 12 millió konzervre becsülhető, vagyis 3,5 millió háztartással számolva 3,5 kilogramm évente.

– Kedvez a vásárlóknak, hogy a konzervtermékek a magas feldolgozási és csomagolási költségek ellenére is kevésbé drágultak, mint a friss zöldségek – tették hozzá. A Bonduelle értékesítésében csaknem 60 százalék a csemegekukorica aránya, ezen belül is a szuperédes fajták a legnépszerűbbek. Jelentős továbbá a zöldborsó és a zöldségkeverékek részesedése, emellett a babkonzerv is egyre kelendőbb. A forgalomnak jót tesz a környezet- és egészségtudatosság terjedése, a hús elhagyásával a növényi alapú termékek kereslete emelkedik. A cég ennek érdekében idén bővítette a nagykőrösi és a békéscsabai üzemét. A francia cég emellett Nyírszőlősön működtet még gyárat.

Beszámolójuk szerint a nagykőrösi központú cég a 2022 júniusával zárult üzleti évben 69,4 milliárd forint, előtte 59,85 milliárd forint árbevételt ért el. Adózott eredménye 3,6 milliárd forintról 2,8 milliárd forintra csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!