Ingatlanpiac

2023.11.22. 12:22

Albérletárak: Békéscsaba változatlanul a legolcsóbb nagyvárosok között

A szeptemberi megtorpanás után októberben a kínálati lakbérek országosan 0,4, Budapesten 0,9 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com friss lakbérindexéből, amit az MTI foglalt össze. Mint írták, a legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Salgótarján és Békéscsaba, ahol 100-100 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Beol.hu

Ingadoznak az árak: nyár óta csökkenésre, stagnálásra és emelkedésre is volt példa.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A KSH oldalán közölt adatok szerint az októberi lakbérek éves szinten országosan és a fővárosban egyaránt 13 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 95, illetve 86 százalékkal emelkedtek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az elmúlt hónapok adatai szerint ingadoznak a bérleti díjak. Nyár óta mérsékelt csökkenésre, stagnálásra és szerény emelkedésre egyaránt volt példa. 

A bérleti díjak hullámzása részben azzal magyarázható, hogy a mostani árszinteken már nagyon megnézik a bérlők, melyik lakást veszik ki. 

Erre utal az is, hogy a kiadó lakások kínálata folyamatosan nő, de a legjobb áron elérhető albérletek napok vagy órák alatt gazdára találnak – tette hozzá a szakértő.

Budapesten az átlagos bérleti díj 240 ezer forint, míg a különböző kerületekben 160 ezertől 315 ezer forintig terjednek a bérleti díjak. A vármegyeszékhelyek közül Veszprémben és Miskolcon tavaly novemberhez képest stagnáltak az árak, így 160 ezer és 100 ezer forintnál tartanak most. Novemberben a győri albérletek a legdrágábbak, 190 ezer forintért szerepelnek a kínálatban, utána jön Debrecen és Székesfehérvár 180-180 ezer forinttal. A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Salgótarján és Békéscsaba, ahol szintén 100 ezer forint az átlagos bérleti díj - olvasható az ingatlanhirdetési portál közleményében.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!