Útfejlesztés

2023.10.19. 17:09

Indulhat az országhatárig nyúló M44-es előkészítése

Várják a tervezői ajánlatokat, indulhat az országhatárig nyúló M44-es előkészítése – írja magyarepitok.hu oldal. Mint kiemelték, a Békéscsabát elkerülő új gyorsforgalmi úthoz egy hidat is meg kell tervezni a Kettős-Körös folyó felett.

Papp Gábor

43 kilométer hosszan épül majd meg a négysávos gyorsforgalmi.

Fotó: MW-illusztráció

A cikk szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium együttesen írt ki ajánlati felhívást a 31-es főút és az M44-es gyorsforgalmi út mérnöki tervezési szolgáltatásaira. A közbeszerzés az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és a Nagyszalonta közelében fekvő országhatár közötti előkészítését és a 31-es főút Budapest és Nagykáta közötti szakaszának fejlesztésére vonatkozó engedélyezési és kiviteli tervek elkészítését, valamint a szükséges engedélyek megszerzésében való közreműködést tartalmazza.

Az M44-es projektjéről közzétett adatok szerint Békéscsaba és az országhatár között új nyomvonalon jön létre 43 kilométer hosszú, négysávos gyorsforgalmi út. 

A nyertes feladata lesz a kiválasztott nyomvonal és a hatályos környezetvédelmi engedély alapján az engedélyezési- és kiviteli tervek elkészítése, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek megszerzése.

A szakasz az ökológiai folyosókat elkerülve érkezne meg a magyar-román határszakaszhoz. Méhkerék térségében egy különszintű csomópont épül. Az új út hosszára való tekintettel szükséges egy mérnökségi telep betervezése Sarkad és Doboz között, valamint Békéscsaba és Sarkad mérnökségi telephelyek helyben bővítésének megtervezése kiviteli terv szintig, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek beszerzése is.

Mindezeken túl többek közt egy legalább 40 méter támaszközű Kettős-Körös híd Doboz térségében, két települést elkerülő út, összesen öt különszintű csomópont, két vasúti felüljáró, egy-egy egyszerű pihenő és tengelysúlymérő állomás épül majd meg tervezetten a beruházásban.

A kiírás külön jelzi, hogy Sarkad ipari parkjának egy, a várost elkerülő úttal való bekapcsolása szükséges a gyorsforgalmi út nyomvonalába. A gyorsforgalmi út tervezetten Méhkerék fölött a 42153-as utat keresztezve a Natura2000-es területeket és ökológiai folyosókat elkerülve érkezne meg a magyar-román határszakaszhoz. A határátkelőt Románia területén alakítanák ki.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!