Betakarítási bizottság

2023.09.26. 10:00

Vegyes képet mutat a kukoricahozam Békésben

Lassan végeznek Békésben a napraforgó betakarításával, 98 százalék körül alakul a learatott terület. A Békés vármegyei betakarítási bizottság hétfői, békéscsabai ülésén elhangzott, a nagyobb gazdálkodók már learattak, a termésmennyiség vármegyei átlagban 2,8 tonna/hektár.

Nyemcsok László

Herczeg Tibor gazdálkodó a kukorica minőségét nézi Orosháza közelében lévő földjén.

Fotó: Rosta Tibor/MTI

Bozó József, a bizottság elnöke elmondta, a kukoricaaratás vegyes képet mutat, Szeghalmon és környékén 5, Mezőkovácsháza térségében 30 százalékos a betakarítottság, Vármegyei átlagban ez 15–20 százalékot jelent. A termésátlagok az elmúlt héthez képest emelkedtek, 5-7 tonna/hektár között érkeztek adatok. Valószínűleg a termésátlag növekszik a betakarítás további előrehaladtával. Burgonya kevés van a vármegyében, két járásban megkezdték a betakarítást, sőt, már 75 százalékon állnak, 27 tonna/hektár átlagos termésmennyiséggel.

Bozó József elmondta, az őszi káposztarepce vetése 95 százalékban megtörtént Békésben. A többi őszi kultúra esetében a vetést még nem kezdték meg, A magágy-előkészítésnél kis előrehaladás látható, 40 százalékon áll.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára tájékoztatta a jelenlévőket a szövetkezeti vezetői által megadott adatokról: a napraforgónál az eső megakasztotta a betakarítást, a termésátlag 2,8 tonna/hektár. A felvásárlási árak napraforgónál 108– 120 ezer Ft/tonna, a kukoricánál tonnánként 50-55 ezer forint körül alakulnak, ezek nagyon alacsonyak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!