Piaci körkép

2023.08.26. 19:15

Kevesebb lakás cserélt gazdát, mint korábban a Dél-Alföldön

Összességében 1,2 százalékkal nőtt egy használt lakás átlagos négyzetméterára a Dél-Alföldön a tavalyihoz képest a mostani év első negyedévében – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal nemrég, a lakáspiaci árakkal kapcsolatban közzétett adatsorából. Az árak egyébként csak a vármegyeszékhelyen emelkedtek, a falvakban és a városokban csökkentek.

Licska Balázs

Az adatok szerint az új lakások árai jobban emelkednek, mint a használtaké. Illusztráció: Shutterstock

A csúcsnak számító 2021 után az eladott lakások száma 2022-től minden negyedévben csökkent. Ez a tendencia 2023 első negyedévében sem állt meg, harmadával kevesebb lakáseladás történt, mint egy éve. A visszaesés hasonló mértékben érintette az új és használt lakások piacát. Az árak 2022 negyedik negyedévi csökkenését 2023 első negyedévében 2,5 százalékos emelkedés váltotta fel: az új lakások 6, a használtak pedig 1,9 százalékkal drágultak – ismertették a statisztikai hivatalnál.

Visszaesett a forgalom

Az eladott lakások száma a 2021-es, csúcsnak számító 161 ezer után 2022-ben negyedévről negyedévre csökkent. Az éves szinten 13 százalékra tehető visszaeséshez az első negyedévben még csak 4 százalékos, 2022 negyedik negyedévében már 27 százalékos forgalomcsökkenés vezetett. A lakáspiac szűkülése az idei első negyedévben is folytatódott, 31 százalékra tehető a visszaesés. 

A Dél-Alföldön tavaly összesen több mint 17 ezer magánszemélyek közötti tranzakció történt. A folyamatos visszaesés a térségben is megfigyelhető, mivel az előző esztendőben az első negyedévben 5270, a másodikban 4893, a harmadikban 4334, a negyedikben 2870 adásvételt jegyeztek fel. Az idei első negyedévben a tendencia folytatódott, ebben az időszakban 2054 tranzakció volt. A Dél-Alföldön ezek 46 százalékát városokban, 29 százalékát falvakban, 25 százalékát pedig a három vármegyeszékhelyen regisztrálták. 

Újra emelkednek az árak

A 2022 negyedik negyedévi enyhe árcsökkenést az idei első negyedévben emelkedés követte, ám a korábban rendre bekövetkező gyors árnövekedés ezúttal elmaradt. A használt és új lakások összevont árindexe az előző negyedévhez képest 2,5 százalékkal nőtt, ezen belül a használt lakások ára 1,9 százalékkal, az újaké pedig 6 százalékkal lett magasabb.

Az összevont lakásárindex éves, előző esztendő azonos időszakához viszonyított növekedése 2022 második negyedévében érte el a megfigyelések kezdete óta csúcsnak számító 25 százalékos értéket, majd csökkenni kezdett. 2023 első negyedévében az összevont index már csak 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az új lakások 13,6 százalékkal, a használtak 9 százalékkal voltak drágábbak, mint 2022 első negyedévében.

Reálértékben viszont csökkennek

A nominális árakkal szemben a reállakásár-index az elmúlt három negyedévben folyamatosan csökkent. 2022 harmadik negyedéve óta a lakásárak emelkedése elmaradt a fogyasztói árakétól, így a reállakásár-index az első negyedévben a két évvel korábbi szintre tért vissza. 

A lakásárak emelkedésének lassulása és a reállakásárak csökkenése összefüggött a lakáscélú hitelezésben tapasztalt megtorpanással – magyarázták a KSH-nál. A használt lakások vásárlására folyósított hitelek száma tavaly, az első félévben 26 százalékkal esett vissza, az év második felében pedig már alig több, mint feleannyi használtlakás-hitelt folyósítottak, mint egy esztendővel korábban. A lakáshitelezés visszaesése 2023 elején is folytatódott.

A Dél-Alföld falvaiban bezuhantak az árak

Országos szinten egy lakás átlagos négyzetméterára a 2022-es 409 ezerről 438 ezer forintra emelkedett az első negyedévben, ami 7 százalékos növekedést jelent. A Dél-Alföldön az országos átlagnál olcsóbbak a lakások, és az elmúlt időszakban 1,2 százalékkal drágultak: négyzetméterenként 237 ezerről 240 ezer forintra.

Bár összességében emelkedtek az árak, ez igazából csak a térség három vármegyeszékhelyére volt igaz, itt 8 százalékos növekedést tapasztaltak. Az árak a városokban 4 százalékkal, a falvakban 13 százalékkal csökkentek, így előbbiben 186 ezer, utóbbiban 79 ezer forintba került egy lakás egy négyzetmétere 2023 elején.

A családi házak, sorházak árai szintén mérséklődtek az elmúlt időszakban, mégpedig 8 százalékkal, négyzetméterenként 127 ezer forintra. A többlakásos épületekben lévő lakások esetében 8 százalékkal, a lakótelepiek vonatkozásában pedig 5 százalékkal nőttek az árak, egy négyzetméter előbbiekben 467 ezer, utóbbiakban 419 ezer forintba került a mostani esztendő első negyedévében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!