Felmérés

2023.08.30. 06:35

A közelben keres ingatlant, aki Békésben költözést tervez

Egy friss felmérés szerint Hajdú-Biharban és Békésben a legmagasabb azok aránya, akik nem a távolba költöznek, hanem vármegyéjükön belül keresnek ingatlant. Ehhez az is hozzátartozik, hogy térségünkben az országos átlaghoz képest jóval alacsonyabbak a négyzetméterárak.

Beol.hu

A vármegyén kívül Budapest a fő célpont.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Jelentős különbségek figyelhetők meg abban, hogy azok, akik költözni terveznek, a vármegyehatáron kívül vagy éppen belül keresnek maguknak új otthont. Bár a lakosságmegtartó erőben nagy a szórás, az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatai szerint minden régióban akad olyan vármegye, amelynek lakosai kiemelkedő arányban maradnának a megyehatáron belül. A maradni vagy menni kérdés eldöntésében számos tényező játszik szerepet, amelyek feltérképezéshez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vármegyékre lebontott gazdasági, munkaerőpiaci, kereseti, lakhatási adatai kínálnak segítséget.

Az otpotthon.hu adatai szerint az új otthont keresők közül a budapestiek és környékén élők keresnek a legnagyobb arányban a lakóhelyüktől távolabbi helyen ingatlant. Az ingatlan után érdeklődők 63 százaléka a városhatáron kívül keres, ebből 14 százalék, aki az agglomerációba tervez költözni. Az ingatlankeresési adatokat vizsgálva kiderül, hogy mely vármegyékhez a leghűségesebbek az ott élők. 

Az Észak-Alföldi Régióban Hajdú-Biharban, a Dél-Alföldön pedig Békésben a 70 százalékot is megközelíti a vármegyén belül ingatlant keresők aránya (68 százalék mindkét vármegye esetében).  

Mint a közleményben megjegyzik: ehhez az is hozzátartozik, hogy a Békés vármegyei átlagos négyzetméterár nem éri el a 300 ezer forintot, ami jócskán bekorlátozza az innen elköltözni vágyók lehetőségeit. 

És hogy merre keresnek elsősorban ingatlant a vármegyénkben élők? Ebből a szempontból Budapest vezet (7%), majd Pest (4,2%), Csongrád (3,9%) következik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!