Termés

2023.07.28. 15:08

Kedvezően alakul a dinnyeszezon Békésben

Bőséges a dinnyekínálat Békés vármegye piacain, üzleteiben. Végre egy olyan esztendő, amikor a mennyiség mellett a minőségre sem lehet panasz. Göcző Mátyás medgyesegyházi termelő, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke, a NAK Békés vármegyei zöldség- és gyümölcstermesztési szakmai osztályának elnöke kiemelte, kiváló görögdinnyével folyamatosan látják el a termelők az árusítóhelyeket.

Nyemcsok László

Fotó: Bencsik Ádám

A hűvösebb tavasz és a szeszélyes időjárás miatt egyes termőkörzetekben kissé csökkent a mennyiség, a minőségre viszont sehol sem panaszkodhatnak a termelők. Többek között ez derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös, piaci körképéből.

A várakozások szerint a tavalyi 2600-ról 2900 hektárra bővült termőterületről mintegy 140-160 ezer tonnás termésmennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók országosan. A szakemberek szerint, ha augusztusban is elfogadható szinten maradnak a fogyasztói árak, akkor biztosított lesz, hogy jövőre is megfelelő mennyiségű magyar görögdinnye teremjen az országban. Az egyes termesztőkörzetek adottságainak, valamint a tudatos technológia- és fajtaválasztásnak köszönhetően a hazai görögdinnye július elejétől egészen szeptember végéig elérhető a fogyasztók számára. Először a déli, délkeleti országrészből, így többek között Békésből került ki dinnye a fogyasztókhoz.

Göcző Mátyás

– A Békés vármegyei termesztőkörzetben a jó időjárásának és a jó minőségnek köszönhetően nem volt baj az áru értékesítésével, a piacokon és a felvásárlótelepeken zökkenőmentesen át lehetett adni eddig az árut – hangsúlyozta Göcző Mátyás. A belföldi eladás mellett kivitelre is jut a friss magyar görögdinnyéből. A szezon Békés vármegyében még legalább két hétig kitart, várhatóan augusztus 10-ével zárul a szedés. Vannak olyan termelők, akik későbbi időszakra is ültettek, ők augusztus második felében is piacra tudják vinni a magyar görögdinnyét.

– Bár az elmúlt években szűkültek a magyar görögdinnye exportpiacai, az idén úgy tűnik, hogy ismét keresett termék a külpiacokon – ecsetelte Göcző Mátyás. – Az árak is kedvezően alakulnak, a meleg időjárás pedig nemcsak a belföldi keresletnek, hanem az exportnak is kedvez.

 

Idén az importnyomás sem érezhető

A hűvösebb tavasz miatt a sárgadinnyeszezon is késett Békésben. A hideg, csapadékos időt még a fóliasátorban is megsínylették a növények, a minőség azonban ennek ellenére kiemelkedő. A szezonnak kedvez az is, hogy az előző évvel ellentétben nem voltak nagy termelési csúcsok, szépen, egyenletesen érik a sárgadinnye a földeken. Az árakkal és az értékesítési lehetőségekkel elégedettek lehetnek a termelők. Idén az importnyomás sem érezhető a piacon. A különböző termesztéstechnológiának és a fajtaválasztásnak köszönhetően a sárgadinnyével már májusban találkozhattak a piacok, boltok kínálatában a vásárlók, az idény pedig egészen októberig tart majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!