Akvamarin

2023.05.09. 14:47

Kardoskúton átadták Magyarország első hidrogén-előállító üzemét – galériával

Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített Kardoskúton. A projekt haszna, hogy a villamosenergia-rendszerben a megújuló energiaforrások (napelemek) által keletkező fölösleges áramot nagy mennyiségben, akár több száz megawatt teljesítményben, hidrogén formájában hosszú távon, akár hónapokig tárolni tudják, és azt igény szerint akár újra villamos energia formájában adják vissza.

Hírlap-összeállítás

Az ünnepélyes átadáson Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója és Káldi Zoltán országos bányakapitány

Fotó: Für Henrik

A Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telephelyén létesített, 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszer és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológia ünnepélyes átadásán Mátrai Károly, az MVM Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kulcsfontosságúnak és innovatívnak nevezte az Akvamarin Projektet, ami mindannyiunk zöldebb jövőjét támogatja. A karbonsemlegesség kapcsán kiemelte, ehhez megújuló energiatermelésre van szükség.

Fókuszban tartják a megújulást

– Az Akvamarin Projekt kiválóan megmutatja, hogy képes hasznosulni a felesleges villamosenergia a legkisebb kardoskúti tárolóban. Elektrolízissel hidrogént és oxigént termelünk, majd földgázzal keverve újrahasznosítjuk. Számunkra tényleg fontos, hogy a kor elvárásainak megfelelően biztosítsuk az energiát hazánkban és külföldön. Ehhez folyamatosan kutatjuk, keressük a lehetőséget. Fókuszban tartjuk a megújulást, egyre több innovatív és fenntartható fejlődést előremozdító projektet valósítunk meg. Az Akvamarin Projekt nem csak ahhoz járul hozzá, hogy az MVM élen járjon a hidrogéntechnológiák fejlesztésében, alkalmazásában. A rendszer felépítésének kiemelt innovációs értéke van az energiatárolásra nézve is. 

Erdélyi Lajos projektvezető adott tájékoztatást a helyszínen a fejlesztésről Lantos Csaba miniszternek
Fotó: Für Henrik

Több szempontból is mérföldkő

Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, Magyarország első olyan hirdogénelőállító üzeme a kardoskúti, ahol a hirdogént megújuló villamosenergia segítségével, 2,5  MW teljesítményű vízbontó egységet alkalmazva, a működő földgáztárolói technológia meglévő elemeit használva, állítják elő.

– Az Akvamarin Projek megvalósítása több szempontból is mérföldkő cégünk életében – hangsúlyozta a vezérigazgató. – A jövőt építjük a mostani beruházással Magyarországon, bizonyos tekintetben Európában is elsőként. A hidrogén szerepét sokan, sokféle módon értelmezik – mondta, majd felvázolta a cég értelmezését, jövőképét. Innovatívnak és racionálisnak jellemezte a projektet.

– A meglévő földgáztárolói infrastruktúra elemeinek lehetőségeit hosszú távon is hasznosító,  jövőbeni piaci lehetőségekre fókuszáló a mi megközelítésünk. Hosszú távú célunk az, hogy a villamosenergia-rendszerben keletkező felesleges áramot nagy mennyiségben, hirdogén formájában, a meglévő földgáztárolói infrastruktúrát  – kiemelten a földalatti tárolói rétegeket kihasználva – akár hónapokra is eltároljuk és igény szerint villamosenergia formájában visszaadjuk. Hiszek az elképzelt koncepció versenyképességében, hiszen nem kell új infrastruktúrát építeni, az itt meglévőt kell bizonyos átalakításokkal használhatóvá tenni. Hangsúlyozta, rengeteg kutatást kell végezniük, egymásra épülő projekteket kell megvalósítaniuk. Az Akvamarin az első mérföldkő.

Lantos Csaba: egy új korszak nyitánya

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a projektátadót különleges alkalomnak nevezte, új korszak nyitánya  lehet a magyar energia- és hidrogéngazdaság fejlesztésében.

– Jövőbe mutató, több tekintetben is úttörőnek számító fejlesztés eredményeit látjuk. Megtettük az első lépéseket, hogy a hidrogéntechnológia, a hidrogénipar valóban teret nyerjen Magyarországon, hogy az ország csökkentse az energiafüggőségét. Az Akvamarin Projektben elvégzett munkának köszönhetően a piacon önálló szolgáltatásként értékesíthető mérnöki tudás alakult ki a Magyar Földgáztároló Zrt.-nél. Például az anyagvizsgálat területén már egy saját szabadalmi bejegyzés is folyamatban van, erre büszkének kell lennünk – mondta.

A projekt megvalósításának költsége 5,6 milliárd  forint, amihez a kormány 2,5 milliárd forintos támogatást nyújt.

– Magyarország célja, hogy kiaknázzuk a hidrogéntechnológában rejlő gazdaságfejlesztési lehetőségeket, lépjünk tovább a gazdaság zöldítésében és elérjük a klímasemlegességet. A hidrogén, a zöldhidrogén előállítása nem csak gazdaságfejlesztési és kereskedelmi lehetőség, hanem az energiabiztonság és a klímavédelem kulcsa is – hangsúlyozta a miniszter.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!