Mezőgazdaság

2023.04.06. 06:35

Hóesésben is vetették a napraforgót Orosházán

Több helyen elkezdték a napraforgó és a kukorica vetését Békésben, ugyanis a föld hőmérséklete a magok mélységében tartósan elérte a plusz 6–8 fokot az utóbbi időben. Az őszi vetésű növények jól fejlődnek a határban, ugyanakkor hiába esett több csapadék ősszel és télen, mint az azt megelőző években, a tavalyi rendkívüli aszály miatt vízhiányosak a talajok.

Nyemcsok László [email protected]

Fotók: Rosta Tibor/MTI

Herczeg Tibor orosházi gazdát a hóesés sem tántorította el attól, hogy vesse a napraforgót 150 hektáros területen.

– Áprilishoz hűen szeszélyes az időjárás így, a hónap elején. Nagyon jó időben kezdtük a vetést a megfelelő hőmérsékletű talajba. A későbbi, átmeneti hóesés miatt sem volt sár, sőt, a szél tovább szárította a talajt, a vetőgéppel zökkenőmentesen dolgozhattunk a határban – hangsúlyozta Herczeg Tibor. – A tábla szomszédságában – ha már arra járt a gép – a kukoricamag is a földbe került tíz hektáron. Még mindig száraz a talaj, azt sem bánnánk, ha két hétig egyfolytában esne.

A termelő kiemelte, tavaly még korábban, március végén vetette el a napraforgót, és szépen kikelt. Most is azért nem várt tovább, mert ha még jobban beszárad a talaj, a gyökérzet nem tud megfelelően megkapaszkodni. Ha viszont megfelelő mélységben van, alulról biztosan nedvességhez jut.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz Békés vármegyei elnöke az ősszel elvetett kultúrák állapotáról számolt be.

–  Az agrotechnikai munkálatokat a gazdák időben elvégezhették, februárban, márciusban megtörtént a fejtrágyázás. A csapadéknak köszönhetően ennek a hatása már látszik a vetéseken. Az enyhe téli időjárás kedvezett a rovarkártevők áttelelésének, így a repcében a szokottnál korábban végezték el a növényvédelmet a termelők – emelte ki az elnök. – A tavasz hamarabb köszöntött be, így a növények fejlettsége az ilyenkor megszokottnál előrébb jár. Az elvetett repcékből és őszi gabonából nem kellett kitárcsázni, és kárenyhítés beadásáról sem tudunk Békésben.

Herczeg Tibor az orosházi határban elkezdte a napraforgó vetését a megfelelő hőmérsékletű talajba.

Kozsuch Kornél hangsúlyozta, a búzáknál a vármegye egész területén jól fejlett, kellő tőszámú és az átlagosánál jobb állományok vannak. Színük haragoszöld – aminek örülnek a termelők –, a bokrosodás pedig elkezdődött. Gyengébb búzák csak a későn elvetett, éppen azon a területen kevesebb csapadékot kapó részeken vannak, ezeknek az aránya mindössze tíz százalék. A táblákban a napokban elkezdődtek a tavaszi gyomirtások.

–  Az árpák nagyobb része a búzához hasonlóan jó állapotú – mondta a szakember. – Azt látjuk, hogy egyes táblákban vírusos fertőzés következtében foltokban sárgulnak növények, főként a vármegye északi és keleti részein. 

Ezeken a területeken visszaesett a növény fejlődése. Az őszi vetésű kultúrák közül a repce van a legjobb állapotban. Elmondható, hogy Békésben nincs gyenge repceállomány. A növény jó része már szárba szökkent, és a virágzás ott, ahol a legkorábban vetettek, napokon belül elkezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!