Mezőgazdaság

2023.04.25. 09:55

Elvetették a kukorica felét, a napraforgó háromnegyedét a gazdák Békésben

Bármerre megyünk, nézünk a határban, mindenfelé szorgosan dolgozó gazdákat és gépeiket láthatjuk Békésben.

Ny. L.

Kozsuch Kornél is végzi a vetést a kondorosi határban

Javában zajlik a napraforgó és a kukorica vetése, ezzel párhuzamosan végzik a termelők az ősszel elvetett kultúrák növényvédelmi munkálatait. Így tett Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz Békés vármegyei elnöke is, akik Kondoroson gazdálkodik.

– A tavaszi munkálatoknak kedvez az időjárás – hangsúlyozta a határban. – A sokévi átlagnak megfelelő mennyiségű csapadék hullott idén, ennek köszönhetően a felső rétegekben kellő talajnedvesség van, ami a jó minőségű talajmunkákhoz elegendő. A tavalyi, rendkívüli aszályos év hatására az alsóbb talajrétegek azonban még mindig vízhiányosak.

Kozsuch Kornél kitért arra, a tavasziak magágykészítése és vetése megfelelő ütemben halad, időben elkezdhették a munkálatokat a gazdák. A korai vetésű növények – lucerna, tavaszi zab, tavaszi árpa nagy része már kikelt. A két, Békésben legnagyobb területen termesztett növénynél a kukorica több mint felét, a napraforgó háromnegyedét elvetették a termelők. Az esőnek köszönhetőn kiváló magágyakat lehetett készíteni, a felső, tíz cm-es talajrétegben megfelelő a nedvesség. Ez kedvező hőmérséklettel párosul, ami kedvez a gyors kelésnek, ugyanakkor továbbra is nagy szükség van a csapadékra vármegyénkben. A múlt évi, aszályos év után a kukorica területe csökkent, míg az őszi kalászosoké nőtt.

A NAK és a Magosz Békés vármegyei elnöke szólt arról, a hibrid- és a silókukorica vetését a napokban kezdik meg a gazdák, a szójáét kicsit később. Az őszi kultúrák nagy részén a fejtrágyázást februárban, március elején elvégezték a termelők, a csapadéknak köszönhetően a műtrágya hatása hamar megmutatkozott.

A vetéshez megfelelő a talaj felső rétegének a nedvessége Békésben, de továbbra is kell az eső

Zajlik a kalászosok gyomirtása, az őszi búzák állapota nagyon jó, és ez elmondható az őszi árpáról is, idén azonban jelentős területen növény-egészségügyi problémák adódtak az utóbbi kultúránál. A repcék virágoznak, az utóbbi évek legszebb repcetábláit láthatjuk Békésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!