Vésztő

2023.03.01. 18:58

Több újdonságra kell készülniük a gazdáknak Békésben – galériával

Az új, 2027-ig tartó európai uniós közös agrárpolitika miatt több változásra, újdonságra kell számítaniuk a gazdáknak a következő időszakban – ismertette dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a szerdán Vésztőn, a művelődési központban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon.

Licska Balázs, [email protected]

Karakas Anikó, dr. Kovács József, dr. Feldman Zsolt, Kozsuch Kornél, dr. Takács Árpád és Ribóczi Edina a vésztői fórumon /Fotók: Lehoczky Péter/

Nyolcvan százalékos forráskiegészítést vállalt a kormány a vidékfejlesztési források mellé – hangsúlyozta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, hogy ennek köszönhetően a jövőben sokkal többet tudnak fejlesztésekre költeni. Ismertette, hogy a közvetlen támogatások átalakulnak.

Ugyan az ezekre fordítható forrás mértéke nem változik összességében, bejön két újabb támogatási forma. Mindezt azzal a hasonlattal élve magyarázta el, hogy a torta nagysága nem változik, azonban máshogy kell majd azt szeletelni.

Az agrárökológiai programra 15 százalék, az újraelosztó támogatásokra pedig 14 százalék megy el. Ezért lehetséges az, hogy bizonyos változások lesznek a területalapú támogatásoknál.

Dr. Feldman Zsolt: több változásra, újdonságra kell számítaniuk a gazdáknak.

Beszélt arról, hogy vannak zöld alapfeltételek, amelyeket muszáj alkalmazni a területalapú támogatásoknál. Itt az újdonság abban rejlik, hogy kötelezővé válik tehát a zöldítés. Példaként hozta fel, hogy folyamatosan biztosítottnak kell lennie a talajborításnak, amit sokféle módszerrel el lehet érni.

A szántóterületen a vetésváltás is szükséges, itthon van azonban a rendszerben rugalmasság, azaz csak a terület egyharmadán kell ezt megoldani – és így három éven belül kell elérni a vetésváltást a teljes területen –, illetve vannak kivételek is.

Kozsuch Kornél, dr. Takács Árpád, dr. Kovács József és dr. Feldman Zsolt.

Arról, hogy milyen változások, újdonságok várhatók, Ribóczi Edina, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrárigazgatási szakértője ugyancsak részletesen, gyakorlati példákat, ideális gazdaságokat is bemutatva beszélt a rendezvényen.

– Magyarországon különösen nagy jelentősége van az agráriumnak: 5 millió hektáron folyik mezőgazdasági tevékenység, 500 ezren élnek mezőgazdaságból, tehát a kérdések 500 ezer családot érintenek – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő.

Jelezte: 7500 milliárd forint érkezik a következő években az országba, és kiemelte, hogy az uniós támogatás mellett a hazai hozzájárulás mértéke a lehető legmagasabb a kormány vállalásának köszönhetően. Azt kívánta a gazdáknak, hogy hozzanak minél több forrást a térségbe.

A kormányhivatal legfontosabb partnerének nevezte az agrárgazdasági kamarát dr. Takács Árpád, a kormányhivatalt vezető főispán, emlékeztetve, hat éve írtak alá együttműködési megállapodást, amelyet újrakötöttek, mivel vannak újdonságok és újabb kihívások. Hozzátette, a tavalyi a rekordok éve volt: soha akkora összeget nem fizettek ki a gazdáknak, mint 2022-ben, és soha annyi kérelem nem érkezett aszálykár miatt – a termőföldek felét érintette az aszály, és erre a jövőben választ kell adni, öntözéssel, a vizek megtartásával. Kiemelte: a kormányhivatal nyitott hatóságként segíti a gazdákat.

Személyre szabott információt adnak

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke elmondta, a fórumokkal az a cél, hogy a gazdákat pontos és személyre szabott információkkal lássák el. Most egy reform előtt állnak, újdonságokkal és kihívásokkal kell majd megküzdeniük. Hangsúlyozta: minden egyes euróra, forintra szükség lesz, hogy az agrárium szereplői eredményesen, nyereségesen gazdálkodhassanak. Az eddigi lehetőségeket jól használták ki, reméli, ezentúl is így lesz, ebben jól képzett falugazdászok segítenek.

Karakas Anikó, Vésztő polgármestere szerint a fórum a szakmaiságon túl az együttműködésről szólt. Idén is fontos lesz az összefogás, hiszen az infláció, a háború, a klímaváltozás mindenkit kihívás elé állít, de kitért arra is, hogy a mezőgazdaság mindig meg tudott újulni. Mint fogalmazott, a mindennapi betevő miatt az agrárium kihívásai mindenkit érintenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!