Békés megye

2022.11.27. 07:12

A meleg nyár csak súlyosbította az aszályhelyzetet

A vízhiány elleni védekezés is napirendre került a megyei közgyűlés nemrég Békéscsabán tartott ülésén. Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy több mint 50 nap hőségben telt az elmúlt egy évben, ami súlyosbította az aszályhelyzetet.

L. B.

A vízhiány elleni védekezés is napirendre került a megyei közgyűlés nemrég a megyeházán tartott ülésén

Fotó: Für Henrik

A június, a július és az október rendkívül csapadékszegény volt, és az átlagoshoz képest összesen 187 milliméterrel kevesebb hullott, ugyanekkora volt a hiány az előző évben – 2020. november 1. és 2021. október 31. között – is. Jelezte: a csapadék eloszlása sem volt egyenletes. Az országhatár közelében több hullott, a legjelentősebb probléma Szarvas és Szeghalom térségében mutatkozott. A folyókon szinte nem érkezett víz, a Hármas-Körös visszafelé folyt. Közben komoly vízkivételek voltak, hússzor annyi vizet szolgáltattak ki, mint amennyit a belvíz elleni védekezés során kiemeltek.

Úgy véli, szükséges támogatni az öntözésfejlesztést. Most arra pályáznak, hogy megnézzék, a Maros vizét miként lehetne a térségbe hozni. A Tisza vizét a Keleti- és a Nyugati-főcsatornán keresztül ide képesek hozni. Szerinte szükség lenne Csongrádnál és a Hármas-Körösön is vízlépcsőre. Több öntözésfejlesztési tervvel rendelkeznek. Az egyik Mezőberény térségét, a másik Gyomaendrőd környékét, a harmadik pedig a Holt-Sebes-Körös vonalát érintené, a beruházások több milliárd forintba kerülnének.

Varga Gusztáv, a területfejlesztési bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazgatósághoz tartozó 66-ból csak 16 település rendelkezik vízkárelhárítási tervvel. Szabó János igazgató elmondta, kormányrendelet tartalmazza ezt a kötelezettséget, de nem kap a település büntetést, ha nincs ilyen dokumentuma. Annak hiánya egyrészt azért probléma, mert nem tudnak vis maior támogatásra pályázni az érintett települések, másrészt azért, mert gond esetén nehézkessé válhat a beavatkozás.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: fontos látni, hogy milyen, a térségbe érkező vizekkel számolhatnak, hogy kielégíthessék a mezőgazdaság és a turizmus igényeit. Úgy véli, az öntözési rendszerek fejlesztése nem kerülhet le napirendről. Békés megye vizekben gazdag terület, ezt az adottságot pedig ki kell használni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!