Békés megye

2022.06.12. 15:25

Már végzik a kérelmek helyszíni ellenőrzését

Megkezdődött Békésben is a területalapú támogatási kérelmek helyszíni ellenőrzése. A támogatások és az előlegek kifizetését megelőzően a szakemberek alapvetően az igénylésben szereplő adatok valóságtartalmát ellenőrzik – közölték a Békés Megyei Kormányhivatalnál.

A jogszabályban meghatározott előírások betartását vizsgálják

Amint a kormányhivatalnál kifejtették, az egységes területalapú támogatást igénylő gazdálkodóknak be kell tartaniuk a jogszabályban meghatározott gazdálkodási és környezetvédelmi előírásokat. A helyszíni ellenőrzéseket – főszabály szerint – a gazdálkodók előzetes értesítése nélkül hajtják végre a szakemberek. Az ellenőrzésre kiválasztott ügyfeleket csak azokban az esetekben értesíti a hivatal, amikor a dokumentumok, nyilvántartások vizsgálata is szükséges. A helyszíni ellenőrzésről minden esetben jegyzőkönyv készül. Amennyiben az ügyfél esetlegesen nem ért egyet a jegyzőkönyvben foglaltakkal, azokra nyolc napon belül észrevételt tehet.

A hivatal munkatársai június elejétől kezdődően idén is ellenőrzik az agrár-környezetgazdálkodási (AKG), illetve az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO) jogcímekben érintett területeket. Fontos tudni, hogy az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai jogcímekben nem megengedett az egybeművelés, s a területmérés alapja nem a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület (KET), hanem a részterület, a tábla. Az ellenőrök kiemelten figyelnek az AKG-s, illetve ÖKO-s részterületek elkülönítésére, lehatárolására. Amennyiben a részterületek elkülönítése nem a szabályok szerint történik, úgy ez a területre járó támogatás elvesztésével járhat.

A támogatást igénylőknél helyszíni ellenőrzéseket tartanak

A kötelezettségvállalással érintett területek (KET) sarokpontjait jól láthatóan meg kell jelölni, hogy az a teljes támogatási időszak alatt elkülöníthető legyen. A KET-ek elkülönítésének legegyszerűbb módja, ha két szomszédos területen eltérő növénykultúra van, s ugyanez igaz a KET-en belüli táblák, részterületek lehatárolására is. Ebben az esetben ugyanis már hasznosítási kód szerint is elkülönülnek a területek. Gyep esetében a sarokpontokat karóval vagy T-ülőfával célszerű megjelölni. Szántók esetében nem fogadható el, hogy két szomszédos KET csak karóval legyen elválasztva. Ha két szomszédos szántóterületen kalászost termelnek, úgy a két tábla között 60 centiméter széles sávot (mezsgyét) kell hagyni. Ha a két szomszédos parcellán a növénykultúrában a sortávolság meghaladja a 60 centimétert (például kukorica), úgy a területek közötti sáv (mezsgye) a sortávolság 1,3 szorosa kell, hogy legyen.

Keressék munkatársaikat!

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos kérdéseikkel ügyfélfogadási időben keressék a főosztály munkatársait Békéscsabán, a Szerdahelyi utca 2. szám alatt, vagy a 66/814-520-as telefonszámon. Kérdéseiket e-mailben is feltehetik az [email protected] címen – hangsúlyozták a kormányhivatalnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!