Galériával

2022.06.10. 13:55

Az összetartozást erősítik a Csabán kiállított rajzok

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a magyar zászló és címer március 16-i emléknapjának megünneplésére – immár nyolcadik alkalommal hirdette meg rajz- és esszépályázatát a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magyar óvodás, iskolás és egyetemista számára. Budapest és Makó után a 94 nyertes rajzból pénteken Békéscsabán, a megyei agrárkamara konferenciatermében nyílt tárlat.

Ny. L.

Závogyán Magdolna, Kozsuch Kornél és Sárba Katalin /Fotók: Imre György/

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, megyei elnökjelöltje köszöntőjében kiemelte, a „Zászlók, ha lengenek…” elnevezésű rajzpályázat témája volt Tamási Áron és Gárdonyi Géza munkássága, valamint az 1222-es Aranybulla is.

– Ezek a művek a nemzeti összetartozást jelképezik, hasonlóan a Magyarok Kenyeréhez, mely egy egész évet átívelő program – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – A Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek határainkon innen, és határainkon túl. A Magyarok Kenyere és a rajzpályázat egymást erősíti a közös célért, hogy még hangsúlyosabb legyen a határon túli testvéreink támogatása.

Kozsuch Kornél kitért arra, a kiállítás Békés megyei megjelenítése azért is fontos, hogy a jövő évi Petőfi Sándor emlékév tiszteletére minél több pályamű érkezzen be Békés megyéből. A tárlat június végéig tekinthető meg Békéscsabán, majd Kétegyháza lesz a következő állomás.

A gyökereket ápolják a programok

Sárba Katalin, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet orosházi származású osztályvezetője hangsúlyozta, a rajzpályázat a nemzet összefogásának, hűségének jelképe, kapocs az anyaország és az elcsatolt magyarság között. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője szólt arról, a kultúra eredetileg azt jelenti: földet művelni. A mezőgazdaságnál és a szellemi kultúránál is fontos a gyökerek őrzése, ápolása. A rajzok többsége témáiban, sokszínűségében is a közösség, a család összetartó erejét, emellett a magyar hazához kötődést fejezi ki. A rendezvényen részt vett dr. Rákócziné Tripon Emese, Kétegyháza, Ribárszki Péter, Kondoros és Dudás Árpád, Zsadány polgármestere is, településeiken is látható lesz majd a tárlat.  

Megszólalt a hegedű és Babits Mihály

A „Zászlók, ha lengenek…” rajzpályázat békéscsabai megnyitóját színesítette a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskola növendékének, Vágréti-Bogár Simonnak a hegedűjátéka, felkészítő tanára Uhrin Viktor. Zongorán kísért Farkas András zongoratanár. Babits Mihály: Áldás a magyarra című költeményéből Tótfalusi Helena szavalt részletet a rendezvényen.

Fotó: Imre György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!