Békés megye

2022.01.26. 19:30

A változásoknak köszönhetően sokan adóznak kedvezőbben

Az idei esztendő legfontosabb adóváltozásairól beszélgettünk dr. Kovács Tamással, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Békés megyei igazgatójával, aki hangsúlyozta: az adók mértékének csökkentése egy évek óta fennálló tendencia; csökkent az adónemek száma és mértéke is az utóbbi években, mindemellett a jogszerűen adózók száma is folyamatosan nőtt. Elmondása szerint a munkát terhelő adók helyett az állam a fogyasztást terhelő adókra helyezte a hangsúlyt, ösztönözve ezzel a szabályszerű foglalkoztatást. Ezért is valósulhat meg évről évre, hogy az adóbevételek növekedése a gazdasági növekedést meghaladó mértékben nő.

B. O.

A családoknak nagy segítséget jelent, hogy visszakapják a tavalyi évben szerzett jövedelmük után befizetett szja-t /Fotó: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

– Melyek a főbb adóváltozások 2022-ben?

– 2022. január 1-jével a minimálbér bruttó 167 ezer 400 forintról 200 ezer forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forintról 260 ezer forintra emelkedett, emellett számos adócsökkentés is érvénybe lépett, amelyek kedvező hatásai a lakosságot és a vállalkozásokat is érintik. A magánszemélyekre vonatkozó legfőbb adóváltozások a személyi jövedelemadóval kapcsolatosak, amelyek közül sokakat érint a családi adó-visszatérítés. Idén minden gyermeket nevelő szülő, illetve azok, akik családi kedvezményre jogosultak, visszakapják a 2021. évben megszerzett jövedelmük után befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a kata negyedét, legfeljebb 809 ezer forint összeghatárig.

– Ez automatikus, vagy van valami teendője a jogosultaknak?

– A jogosultak az adó-visszatérítés összegéhez háromféleképpen juthatnak hozzá: 2022. február 15-ig automatikusan érkezik a visszatérítés azoknak, akiknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismeri a családi pótlék folyósítása szerinti bankszámlaszámát vagy postacímét, és tőlük év közben levonták az szja-t, az ekhót, vagy befizették a katát. 2022. február 15-ig azok is megkapják a visszatérítést, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait a NAV nem ismeri, de 2021. december 31-ig benyújtották a VISSZADO-nyilatkozatot. Illetve az szja-bevallásban kérhetik az adó-visszatérítést azok, akik határidőben nem nyilatkoztak, valamint azok a szülők, akik egyéni vállalkozói, őstermelői, vagy egyéb önálló tevékenységből származó jövedelmet szereztek, és az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t. Az adóbevallási tervezet adatai várhatóan 2022. március 1

Dr. Kovács Tamás: a családi adó-visszatérítés mindenkinek jár, aki arra jogosult, akkor is, ha nem kérte a visszautalást /Fotó: Lehoczky Péter/

5-e után lesznek elérhetők, azonban aki ezt nem szeretné megvárni, annak lehetősége van önállóan elkészíteni az adóbevallást, de legkorábban 2022. március 1-től kaphatja meg a visszatérítést.

– Hányan küldtek be nyilatkozatot az adó-visszatérítéshez Békés megyében?

– December 31-ig a Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósághoz összesen 23 ezer 683 VISSZADO-nyilatkozat érkezett elektronikusan, postán, illetve személyesen. A nyilatkozók háromnegyede elektronikusan küldte be nyilatkozatát, tehát a NAV honlapján elérhető Online Nyomtatványkitöltő Program (ONYA) segítségével, illetve ügyfélkapun keresztül. Fontos, hogy a családi adó-visszatérítés mindenkinek jár, aki arra jogosult, még akkor is, ha nem kérte annak kiutalását a tavalyi esztendő végéig.

– Kik jogosultak az adó-vissza- térítésre?

– Az adó-visszatérítést a családi kedvezményre való jogosultság alapozza meg. Mindenkinek jár az adó-visszatérítés, aki 2021 bármely napján, tehát akár csak egy napig jogosult volt családi kedvezményre. Családi kedvezményre pedig az jogosult, aki szülőként családi pótlékra jogosult, ideértve a családi pótlékra nem jogosult házastársát is; a várandós nő a várandósság 91. napjától és a házastársa; a családi pótlékra saját jogán jogosult személy, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója (de közülük csak egyetlen személy); és a rokkantsági járadékban részesülő, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója (de közülük csak egyetlen személy). Az esetek többségében tehát a családi pótlékra való jogosultság alapozza meg a családi kedvezményre való jogosultságot, és így az adó-visszatérítésre való jogosultságot. A családi pótlékra való jogosultság megállapítása nem tartozik a NAV hatáskörébe, így azok, akik bizonytalanok abban, hogy jogosultak-e családi pótlékra, a családi pótlékot folyósító szervtől tudnak tájékozódni.

– A négy vagy több gyermeket nevelő anyák adófizetése hogyan alakul?

– A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére jogosult édesanyáknak nem kell évente új adóelőleg-nyilatkozatot tenniük, ha korábban már megtették annál a munkáltatónál, ahol jelenleg is dolgoznak. Fontos változás, hogy ezen kedvezmény érvényesítése szempontjából a fogyatékossága miatt bentlakásos szociális intézményben élő gyermeket is figyelembe lehet venni, ha az anya szülői joga fennáll és tartja a kapcsolatot gyermekével.

– Az adórendszer széles körben támogatja a gyermeket nevelő családok mellett a fiatalokat is. Ebben van valami változás?

– 2022-ben a 25 év alatti fiatalok az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. Fontos, hogy nem adómentességről van szó, hanem adóalapot csökkentő kedvezményről. Az igénybevétel összegszerű felső korlátja a 2021. július havi átlagkereset, amely 433 ezer 700 forint, tehát a fiatal havonta legfeljebb 65 ezer 55 forinttal juthat magasabb jövedelemhez. Első alkalommal az idén januárban megszerzett jövedelemre vehető igénybe, utoljára pedig abban a hónapban, amelyben a fiatal a 25. életévét betölti. A fiatalnak nem kell nyilatkoznia, a kedvezményt a munkáltatónak, kifizetőnek automatikusan érvényesítenie kell. Kizárólag akkor kell nyilatkoznia a fiatalnak, ha nem szeretné, hogy a munkáltató figyelembe vegye ezt a kedvezményt az adóelőleg levonásánál, ami jellemzően akkor fordulhat elő, ha az illető egyszerre több munkahellyel is rendelkezik.

– A világban a digitalizáció nagyon felgyorsult, így van ez a pénzügyi szektorban is. Mi a helyzet az alternatív fizetési eszközökkel, például a kriptovalutákkal?

– A kriptodevizával kereskedő magánszemélyeket érintő kedvező változás, hogy ezen tevékenységből származó jövedelmük külön adózó jövedelemnek minősül, így kizárólag 15 százalékos személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségük keletkezik. Ezt a szabályt a 2021-es adóévre is alkalmazhatja a magánszemély. Lényeges, hogy adóköteles ügylet csak akkor keletkezik, ha a kriptoeszköz kikerül a kriptovilágból. A kriptoeszköz kriptoeszközre váltása adómentes. – 2021 óta a gépjárműadó beszedése is az adóhivatalhoz tartozik, van változás ezen területen? – 2022-től a gépjárműadót kerekítés nélkül, forintra pontosan kell megfizetni, az első részletet 2022. március 15-ig, a második részletet pedig 2022. szeptember 15-ig.

– Mi az, ami még érintheti az embereket, és fontos változás?

– Fontos információ azon magánszemélyeknek, akik saját maguk után fizetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hogy annak mértéke 2022-re havi 8400 forintra emelkedett.

A vállalkozásoknak ezt kell tudniuk

Dr. Kovács Tamás a vállalkozásokat és vállalkozókat érintő változások közül kiemelte, hogy 2022. január 1-jén megszűnt a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökkent, vagyis 13 százalékra mérséklődött. Szintén 13 százalékra mérséklődött az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is.

A kisvállalati adó (kiva) kulcsa pedig 10 százalékra csökkent. Az egyéni vállalkozókat érintő kedvező hír, hogy idén teljesen megújult az átalányadó, ugyanis emelkedett a választásra jogosító bevételi értékhatár, és változtak az alkalmazható átalányköltség-kulcsok. 2022-re az egyéni vállalkozó akkor választhatja az átalányadózást, ha a 2021. évi bevétele nem haladta meg a 20 millió 88 ezer forintot, és a 2022. évi bevétele várhatóan nem fogja meghaladni a 24 millió forintot. 

Kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetében az értékhatár 100 millió 440 ezer forint, illetve 120 millió forint. A jövedelem megállapítása során alkalmazható átalányköltség-kulcsok száma háromra csökkent, 40 százalékos, 80 százalékos, illetve 90 százalékos költséghányad levonásával állapíthatják meg jövedelmüket az egyéni vállalkozók. Életbe lépett az adómentesség is: az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része adómentes, ez havi 200 ezer forintos minimálbérrel számolva 1 millió 200 ezer forintos jövedelmet jelent. Például 40 százalékos költségátalánnyal számolva ez azt jelenti, hogy kétmillió forintos bevételig az átalányadózónak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!