galériával

2021.06.28. 19:55

Korszerűbb körülmények között tanulhatnak a kétegyházi diákok

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda új tornatermét és természettudományos szaktantermeit. Az eseményen, melyet jelenlétével Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is megtisztelt, elhangzott, a projektet több mint 380 millió forintból valósították meg.

N. Sz.

Fotó: Bencsik_Adam

Borbély Erika intézményvezető beszédében kiemelte, a sikerhez a kormány elkötelezettségére nagy szükség volt. Felismerték, a jövőt a gyermekek jelentik, a fő cél élményszerű oktatásuk, egészségtudatosságuk, tehetségük kibontakozásának biztosítása. Hozzátette, a sport nevel, egységet teremt, megtanít csapatban gondolkodni. Az épület mindezt szolgálva ad majd helyet taekwando-edzéseknek, focimeccseknek, táncpróbáknak.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke kiemelte, az átadóval egy többszerzős, közös könyv fontos fejezetét zárják le. A kor színvonalának megfelelő infrastruktúra és a pedagógusok hivatásszeretete igazolja, hogy a befektetett munka megérte a fáradtságot.

Kozma György, Kreszta Traján, Herczeg Tamás, dr. Rákócziné Tripon Emese, Borbély Erika, Soltész Miklós vágta el a szalagot /Fotó: Bencsik Ádám/

Dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester hangsúlyozta, Kétegyházán évszázadok óta több nemzetiség él együtt békében és szeretetben, a projekt fontos mérföldkő a település életében. A gyerekeket buzdította: töltsék meg a csarnokot mielőbb zsongással, sporttal.

Az intézményt európai szintűnek, önmagát a kétnyelvű oktatás hívének nevező Kreszta Traján nemzetiségi szószóló hozzáfűzte, a Parlamentben figyelemmel kísérik az oktatás színvonalát, elsődlegesnek tartják a problémák kezelését.

Soltész Miklós külön köszöntötte a diákokat, kérte, vigyázzanak az iskolájukra. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára aláhúzta, fontos, hogy a magyarországi románság is megőrizze, tovább adja kultúráját, nyelvét, tudását. Hozzáfűzte, megyeszerte egyházi épületek, iskolák, közösségi házak újulnak meg, és a nemzetiségiek pedig jövőre is számíthatnak a kormány támogatására.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is ezt erősítette meg, miközben megemlítette az épülő 120-as vasúti vonalat, valamint a Kétegyháza és a Gyula közötti utat. Az iskola tanulói zenés-táncos fellépéseiket követően sportágak bemutatásával vették birtokba a sportcsarnokot. A nemzeti színű szalag átvágása után az épületet meg is szentelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!