Csökkentek megrendeléseik

2020.11.25. 13:35

Ha nem jön új befektető, bezár az orosházi AKG

Végelszámolás alatt áll az orosházi AKG Zrt. Hírportálunk úgy értesült, csoportos létszámleépítésre készülnek. Amennyiben nem sikerül új, tőkeerős befektetőt találni, januárra egyetlen munkavállalója sem maradhat a kohászati, gépipari gyárnak.

Cs. I.

Fotó:

– Egy szakmai befektetővel együttműködve elkezdtük a gyár modernizációjának előkészítését, melynek eredményeként a kor színvonalának megfelelő technológiával magas hozzáadott értéket tartalmazó termékeket tudnánk előállítani – mondta el portálunknak dr. Böröcz László végelszámoló, aki emlékeztetett, a a nagy múltú gyár 2018. december 1-ével került új tulajdonoshoz, az SPS Trading Kft.-hez.

Jelenleg minimális szinten termelnek a gyárban /Fotó: BMH-archív/

– Mégis mi vezetett a végelszámoláshoz? Mióta tartó folyamatról van szó? – kérdeztük a végelszámolót.

– A társaság már korábban is problémákkal küzdött. Ezeket egy új üzleti partner színre lépésével kívántunk orvosolni. Sajnos a potenciális befektetői ígéretek a mai napig papíron maradtak, így a tulajdonos a gyártás kivezetése melletti végelszámolás mellett döntött.

– Végelszámolóként milyen intézkedéseket tett?

– A költségek racionalizálása érdekében hozzáláttam a szervezeti-működési rend vizsgálatához. Szigorítottam a pénzgazdálkodáson, elkezdtem az egyeztetést lejárt tartozásaink rendezése érdekében a hitelezőkkel.

– A mostani csoportos létszámleépítést megelőzte egy korábbi is. Hány dolgozót érintett?

– A nyáron első intézkedéseim egyikeként 40 főt érintő csoportos létszámleépítést hajtottam végre. Célom a meglévő rendelések teljesítésének a biztosítása melletti maximális bérköltség-megtakarítás volt. Mivel az AKG pénzügyi helyzete nem javult, illetve a szakmai befektető nem látott hozzá ígéreteinek a valóra váltásához, november elején újabb, valamennyi munkavállalóra kiterjedő csoportos létszámleépítést jelentettem be.

– Ez milyen következményekkel jár?

– Cél a júliusi tulajdonosi döntés megvalósítása, illetve, amennyiben ez lehetséges, egy új tőkeerős befektető bevonása. Ami adott esetben tulajdonosváltáshoz is vezethet. Tavasz óta csökkent a megrendelésállomány, kiszállítási nehézségek támadtak, ami a pandémiás helyzettel is összefügg. Jelenleg minimális szinten zajlik a termelés az AKG-ban. A tendenciák fennmaradása esetén január elejére egyetlen munkavállalója sem marad a gyárnak.

A tulajdonos szerint kimerítették pénzügyi lehetőségeiket

Az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. tulajdonosa, az SPS Trading Kft. lapunkhoz eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az SPS Trading Kft. sokat tett az AKG fenntartásáért. Vezetői cserékkel emelték a szakmai színvonalat, helyreállították az AKG nemzetközi reputációját, új piacokra akkreditálták a céget, lehetőségeikhez mérten finanszírozták a működést.

Befektetői támogatás hiányában az SPS Trading kimerítette pénzügyi lehetőségeit a korszerűtlen és ennél fogva veszteséges működés pénzügyi támogatása terén. Továbbá nem hagyta érintetlenül az AKG-t a pandémia által kiváltott gazdasági visszaesés sem: nem csak az új megrendelések maradtak el, hanem a már legyártott termékek átvétele is jelentős késedelemmel realizálódott. Ez tovább nehezítette a cég likviditását és vezetett a jelenlegi helyzethez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!