helyben maradás

2020.10.26. 13:57

Otthont teremtenek a berényi fiataloknak

Elérte a kilencvenszázalékos készültséget annak a tömbháznak az építése Mezőberényben, amelyben húsz önkormányzati bérlakást alakít ki a helyi önkormányzat. Az első lakók várhatóan március, április tájékán költözhetnek be az ingatlanokba.

Papp Gábor

20201012 Mezőberény Új kiadó bérlakásokat épít az önkormányzat. Ezt mutatta be Siklósi István polgármester. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Már a gépészeti munkák folynak az új tömbházban – mondta el hírportálunknak a helyszínen Siklósi István polgármester. A településvezető kérdésünkre kiemelte, a beruházást több mint 265 millió forintos saját forrásból valósítják meg.

Siklósi István a hamarosan elkészülő tömbnél /Fotó: Imre György/

– Legfontosabb célunk, hogy növeljük a bérlakások számát a városban, hiszen ahogy a legtöbb településen, nálunk is óriási igény mutatkozik a lehetőség iránt, amelyet nem egyszerű kielégíteni – hangsúlyozta a polgármester.

Siklósi István kérdésünkre azt valószínűsítette, hogy december 31-ig elkészül az épület.

Ezután a képviselő-testület jelöli majd ki az első bérlőket, hiszen ez a grémium hatáskörébe tartozik. Ezt követően, előreláthatólag március-április tájékán már be is költözhetnek a lakók az ingatlanokba.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a beruházás előzményei több évvel ezelőttig nyúlnak vissza. Ekkor az önkormányzat egy pályázati program részeként, annak előkészítésekor összetett felmérést, kutatást végzett a helyi fiatalok körében több témában. A nemzedék tagjai némi meglepetésre a helyben maradás legfontosabb kritériumaként a lakhatás kérdését jelölték meg.

A munkahelyeket, az elhelyezkedést hátrébb sorolták a fiatalok, vélhetően azért is, mert a gazdaság folyamatos fejlődésével párhuzamosan, aki akart, aki akar, akár Mezőberényben, akár a környező településeken állást tud találni.

Az önkormányzat azonban erre a szempontra is figyelt, hiszen egy ipari területet már kialakítottak, egy további rész létrehozása pedig már folyamatban van.

Mindez újabb munkahelyek teremtéséhez, a meglévők megtartásához is hozzájárulhat.

Hűtőszekrényt és számítógépet is beszereztek

A város több projektet is elindított egymással párhuzamosan a lakhatás javításáért. Épült egy tízlakásos tömbház, amelyben gyakorlatilag már valamennyi ingatlant értékesítették. Ahogy említettük, a végéhez közeledik a húszlakásos önkormányzati tömb kialakítása, amelyben különböző méretű lakások fogják várni a beköltözőket.

Továbbá az Esély Otthon programban elnyert 199 millió forintból 73 millió forintot önkormányzati lakások felújítására, illetve eszközök beszerzésére fordítottak. A hűtőszekrénytől a számítógépen át a mikrohullámú sütőig számos eszközzel is felszerelték az ingatlanokat Az így kialakított tizenhat lakást 18 és 35 év közötti fiatal párok, fiatalok vehetik igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!