virágkár

2020.05.04. 13:55

Elfagyott a barack nagy része Békésben

A március végi, április elejei fagyok megviselték a növényeket, a rügyező, sőt virágzó ágakat sok esetben mínusz tíz Celsius-fok is érte. Elsősorban a kajszibarack és az őszibarack károsodott, de a többi gyümölcsfaj is néhány nappal vagy egy-két héttel állt a virágzáskezdet előtt.

Busi Ottó

20200428 Csorvás Hunapfel Kft-nél mutatják a fagykárokat a dolgozók. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a fagyokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, az idei helyzet talán annyiban „szerencsésebb”, hogy a tavalyi gyenge termés után most általában erős virágzást, nagy virágsűrűséget vártak a legtöbb gyümölcsfajnál, így kedvezőbb helyzetből „várhatták” a tavaszi fagyokat, ez pedig tompíthatja a terméskiesés mértékét.

Közlésük szerint azonban valószínűsíthető, hogy rekordtermésre vagy nagy termésre már nem lehet számítani (ami egyébként lehetett volna, ha nincsenek ilyen mértékű fagyok), de egy normális, közepes termésre országos viszonylatban még van remény, kivéve a kajszit és az őszibarackot.

A Hunapfelnél több gyümölcsfajta is megérezte a tavaszi zimankót, egyelőre még nem látni, milyen lesz a termés /Fotó: Imre György/

A Dél-Alföld régió egyik legnagyobb gyümölcstermesztőjénél, a csorvási Hunapfelnél is történt fagykár, de biztosabbat csak később tudnak mondani, akkor, amikor már a kisebb termések is megjelennek a fákon. Pusztai József, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, jelenleg talán a meggy érintett legkevésbé. A cseresznyét és az almát viszont jobban megcsípte a fagy, ez utóbbinál még rügy állapotban érte a hideg a növényeket.

Észak-Békésben is hasonló a helyzet, egy Sarkadkeresztúr melletti szilvásban egyetlen szilvafajta tartott ki a fagyban, abból körülbelül a normál termés felét várja a gazda, az összes többi fánál pedig még az is kétséges, hogy egyáltalán mutatóba marad-e rajtuk a gyümölcsből. A kisebb kerteket sem kímélte az időjárás.

A megyeszékhely határában kertészkedő Tóth Sándor úgy fogalmazott, sárgabarackból idén sajnos egy szem se lesz, de a kajszija is súlyosan károsodott. Hozzátette, kertjében szőlő is van, és a Csabagyöngye, valamint az Irsai Olivér fajtákon meglátása szerint nem lesz már termés: ugyan a növény kihajt majd, de a hideg miatt idén már nem hoz fürtöt. A szilva is megritkult és a meggy, valamint a cseresznye is hiába bontott gyönyörű virágokat, a kertész szerint a fagy miatt a mostani termés várhatóan igen gyenge lesz.

Országszerte jelentős a virágkár

A FruitVeB szerint a kajszibaracknál általában 70–90 százalékos virágkárról szólnak a jelentések, és nagyon gyakori a teljes károsodás is, így országos viszonylatban körülbelül 80 százalékos virágkárról lehet beszélni. Ezután következik az őszibarack: szintén jelentős számú virág veszett el, 60–90 százalék közé becslik a virágkárok mértékét. A károsodás sorrendjében a cseresznye és a körte következik, általában 40–70 százalék körüli virágkármértékről kaptak jelentéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!