Értékelés

2020.01.20. 19:50

Sikeres évet zártak a Békés megyei iparkamaránál

Működését tekintve sikeres és aktív évet zárt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – mondta hírportálunknak a megyei elnök. Dr. Orosz ­Tivadar szerint reprezentatív rendezvényekkel foglalták keretbe a tavalyi esztendőt. Idénre a negyedszázados évforduló kapcsán újabb csomópontokra rávilágítva tervezik a munkát, elsősorban a vállalkozások képviseletét, a pozitív gazdasági folyamatok elősegítését.

Busi Ottó

Az egyik fontos megállapítás a tavalyi év értékelésével kapcsolatban, hogy az ország gazdasági helyzete kedvezően alakult, jól teljesített a magyar gazdaság, és a megyei is – fogalmazott dr. Orosz Tivadar.

Úgy véli, a lendület idén szintén folytatódik, noha vannak figyelmeztető jelek, utalt az elnök néhány európai ország gazdaságának várható visszaesésére. Hozzátette, ugyanakkor néhány aggasztó adat van Békés megye esetében is, ezek közül kiemelte, hogy a megye lakossága továbbra is csökken. Megjegyezte viszont, hogy jól teljesít az építőipar megyénkben, közel negyven százalékkal nagyobb a teljesítménye, e mellett jó Békés beruházási helyzete, ez utóbbi több mint tíz százalékkal növekedett 2019-ben.

Tavaly is ingyenes pályaválasztási kiadványt kaptak az iskolások az iparkamarától /Fotó: BMKIK/

– Az iparkamara folyamatosan szondáztatja a vállalkozásokat a jövőt illető várakozások megismerése érdekében. Ezáltal azt látjuk, hogy csökken a bizalmi index: a vállalkozások nem látják annyira biztatónak a közeljövőt, mint ahogy a gazdasági mutatók indokolnák. Nagyobb a félsz a Békés megyei gazdaságban, mint indokolt lenne. Ami meglepő, hogy éppen az építőipar területén a legnagyobb ez a bizalomvesztés, ahol számosságát tekintve a legtöbb vállalkozás van – részletezte dr. Orosz Tivadar.

Hozzátette, a foglalkoztatás területén országosan kedvező a helyzet, jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma tavaly, megyénkben ez a szám stagnál. A keresetek országos szinten két számjegyű emelkedést mutatnak. A fizetésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, közel tíz százalék bérnövekedés lehet 2020-ban országosan, és megyénkben is, a fizetések országos átlaghoz viszonyított lemaradása viszont nem csökkent szűkebb hazánkban.

Dr. Orosz Tivadar megyei elnök.

– Az iparkamara számos területen van jelen a gazdasági életben, szolgáltató kamaraként az év során hangsú­lyosan kivettük, illetve kivesszük a részünket a gazdaság szervezéséből, rendszeres és intézményes tájékoz­tatás, valamint tanácsadás zajlik nálunk. Várjuk a vállalkozókat, éljenek a lehetőséggel.

Orosz Tivadar hangsúlyozta, a kormányzat részéről a kamara felé elismerés, hogy a szakképzés működtetésében jelentős szerepet kap. A szakképzésben a mesterképzés, a pályaorientáció és a szakmai vizsgáztatás kiemelendő feladatunk. Tevékenységük jelentősen hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez: az adó- és adminisztrációcsökkentő, valamint, az elektronikus közigazgatás terén tett javaslataik révén – fejtette ki a megyei elnök.

A tavalyi év mérföldkövei

– Szép keretbe foglalta az évünket a februári gazdasági évnyitó, amelyen a megye top 100-as vállalkozóit és a városok vezetőit tájékoztattuk a megye aktuális helyzetéről, gazdasági lehetőségeiről. Év végén szintén magas rangú vendégek körében húszéves évfordulóját ünnepeltük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Román Tagozatának. Szintén fontos esemény volt a decemberi küldöttgyűlés, amely a törvényben meghatározott módon a legszélesebb vállalkozói képviseletet biztosítja a köztestületi kamaránál – részletezte dr. Orosz Tivadar.

Hozzátette, határon átnyúló uniós pályázataik révén a romániai partnerekkel és a kormányhivatallal együttműködésben a környezetvédelem és a foglalkoztatás terén tudták segíteni a gazdasági folyamatokat. Mindezek mellett a Széchenyi Kártya hiteligényléseknél is segítő partnere a vállalkozásoknak az iparkamara. Elárulta, a termék egyre népszerűbb a vállalkozók körében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!