agrárium

2019.03.08. 14:34

Egyre többen írják alá az agrárpetíciót Békésben

Egyre több megyénkbeli gazda csatlakozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége˙(MAGOSZ) akciójához. Dr. Kulcsár László, a NAK és a MAGOSZ megyei elnöke a pénteki, békéscsabai sajtótájékoztatón kiemelte, csütörtökön estig országszerte 25 500-an írták alá azt a petíciót, hogy az unió ne kurtítsa meg az agrártámogatásokat.

Nyemcsok László

– Az unió jelenlegi vezetésében erős – bár gyengül – az az irányvonal, mely a bevándorlók, migránsok jóléti járandóságait fedezné a gazdák támogatásából – emelte ki dr. Kulcsár László. – A tét óriási, hiszen ha a jelenlegi lebegtetésekből valóság lenne, a közvetlen támogatások 16, a vidékfejlesztési támogatások 27 százalékkal csökkennének. Ez súlyos százmilliárdok kiesését jelentené, és a hátrányból indult magyar gazdákat ez jobban sújtaná, mint a fejlettségben előrébb járó nyugat-európai társaikat. Éppen a felzárkózásunkat, a fejlesztéseket, az innovációt akasztanák meg.

A tájékoztatón (balról) Gazsó Péter megyei főfalugazdász, dr. Kulcsár László és Kovács Zsolt /Fotó: Imre György/

A kamara elnöke kitért arra, hazánk a 2004-es unióba lépéskor szerződést írt alá, ennek alapján fizetik az agrártámogatásokat. Ez nem ajándék, jutalom, hanem járandóság, amiért például Magyarország megnyitotta a piacait.

– A májusi európai palamenti választásokon sok múlik, hogy melyik álláspont kerekedik felül – ecsetelte dr. Kulcsár László. – Az aláírásgyűjtést azért kezdeményeztük egy hete, hogy a támogatások ne csökkenjenek, és a mezőgazdasági fejlődésünk ne torpanjon meg.

Az elnök szólt arról, hogy online-felületen, valamint a falugazdász-irodákban és a Békéscsabán lévő megyei igazgatóságon lehet május 3-áig a tiltakozási íveket aláírni. Dr. Kulcsár László számokkal is érzékeltette, hogy megyénkben milyen fajsúlyos kérdés az agrártámogatások összege. Tavaly 45,8 milliárd forint érkezett Békésbe, 438 ezer hektárra nyújtottak be kérelmet.

Kovács Zsolt, a NAK szolgáltatási főigazgató-helyettese arról szólt, hogy országosan 400 ezer tagja van az agrárkamarának, és a családjaikat is hozzászámolva többmillió ember érdekeit képviselik. A kamara a szolgáltató jellegét megőrizte, idén pedig több elemmel is bővíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!