békéscsaba

2018.11.20. 11:20

Januártól jelentősen drágulhat a pálinka

Az idei gyümölcstermést az időjárás nem kímélte, jóval kevesebbet tudtak szüretelni a gazdák, mint korábban. A pálinkafőzdék ennek ellenére felemás évet zárhattak. Voltak gyümölcsök, melyeknél az idei szezon akár egy kiváló évjáratot is jelenthet. Az árakra azonban nemcsak ez, hanem a jövő évtől a pálinkákra kivetett népegészségügyi termékadó is hatással lehet. A piaci szereplők jelentős áremelésre számítanak.

Busi Ottó

– Felemás szezont zártunk, ami azt jelenti, hogy a kora tavaszi fagy eléggé megtizedelte a gyümölcstermést, főként a kajszinál érezhető ez. Talán a húszéves pályafutásom egyik legrosszabb kajsziszezonja volt. Nagyon kevés termőterületen maradt meg a korai fagy miatt a gyümölcs, melyeket éppen virágzáskor ért a hideg – árulta el a békéscsabai Árpád Pálinka főzőmestere.

Nagy Árpád hozzátette, meggyből viszont sok termett, de mivel elég sok eső is esett nyár elején, ezért a rengeteg meggy mennyiségileg és árban rendben volt, viszont minőségileg gyenge lett. A szilvatermésről úgy nyilatkozott, hogy régiónkban közepes, az átlagosnál jobb termést szüreteltek, viszont kevés kihozatallal. Nagy Árpád elmondása szerint ennek oka, hogy nagyon sok napsütés volt, és kevés eső, ez pedig hiányzott az éréshez, így aztán a cukro­zódás helyett inkább az aszalódás volt jellemző a szilvákra.

Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka főzőmestere ellenőrzi az egyik párlatot. Fotó: Lehoczky Péter

– A birs viszont szenzációsan jó lett, mennyiségileg és minőségileg is. A nagyon hosszú nyárias idő jól becukrosította, beérlelte a birsalmát, úgyhogy körtéből, almából, birsből nagyon szép évjárat kerekedett ki – számolt be tapasztalatairól az Árpád Pálinka főzőmestere.

Nagy Árpád úgy fogalmazott, a kereskedelmi pálinkáik szépek lettek, a bérfőzetek párlatairól viszont ugyanaz nem mondható el, itt átlagos vagy annál kicsit gyengébb minőség lett, a mennyiség határozottan gyengébb kihozatalú volt a korábbi évekhez képest.

A kevesebb gyümölcs miatt egyes régiókban a szőlőből nem bort, hanem pálinkát készítettek. Ezzel kapcsolatban Nagy Árpád elmondta, régiónkra ez nem jellemző, bár a gyümölcs valóban alkalmas arra, hogy pálinkát készítsünk belőle.

– A szőlőből nagyon jó párlatot lehet készíteni, mert a bogyók illatosak – főleg a muskotályos, magas a cukortartalma, azaz sok pálinkát ad, a főzéssel sem kell annyira sietni, mint más, alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöknél – jegyezte meg a főzőmester.

A szakemberek szerint a gyenge gyümölcstermés miatt az árak emelkedni fognak, de ez igazán csak a következő szezonban érezteti a hatását. Emellett viszont jelentősen növelheti a pálinka árát az, hogy ezekre a termékekre is kivetették a népegészségügyi termékadót (NETA). Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület elnöke, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újságnak korábban úgy nyilatkozott, a NETA esetleges kiterjesztése a pálinkáknál összességében 10-15 százalékkal, a gyomorkeserűknél 15-20 százalékkal növelné a bolti árakat.

Áfacsökkentést szerettek volna

Magyarországon az összes szeszes italra kiterjesztették a népegészségügyi termékadót (NETA). Ez azt jelenti, hogy az eddig NETA-t fizető termékek népegészségügyi termékadója 20 százalékkal magasabb lesz, míg a gyümölcspárlatok, a pálinkák és a keserűlikőrök – amelyek eddig mentesek voltak a NETA alól – 2019. január elsejétől NETA-kötelessé válnak – közölte az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újsággal Barabás Attila, a Győri Likőr Zrt. vezérigazgatója a 13. Coop Rallyn. A vezérigazgató szerint a literes pálinkák és keserűlikőrök, amelyek szeszfoka 50 térfogatszázalék feletti, 2019 januárjától több mint kétezer forinttal lehetnek drágábbak. Ez 30-40 százalékos áremelésnek felelhet meg, ami drasztikusan ronthatja e termékek piaci pozícióit. Korábban szakmai javaslatként felmerült, hogy a pálinka áfáját helyezzék öt százalék alá az áremelkedés megelőzése érdekében. A vezérigazgató szerint az áfacsökkentés megoldás lehetett volna, de az Agrárminisztérium és a Pénzügyminisztérium nem támogatta ezt az elképzelést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!