Lassítsunk!

2020.08.01. 06:55

Szaporább szívverést, végtagfájdalmat is okozhatnak a frontok

A különböző időjárási frontok okozta kellemetlen tünetek egyre több embernél jelentkeznek, legyen az akár fiatal vagy idős. A szakember szerint lehetőség szerint lassítsunk, élvezzük az élet apró örömeit, pihenjünk minél többet. Ezeket betartva jelentősen csökkenthetjük a frontok okozta kellemetlen tüneteket, fájdalmakat.

T. N.

Illusztráció: Shutterstock

Dr. Melczer Mária, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke hírportálunknak elmondta, hogy a mai felgyorsult világban már túlhajszoltak, zaklatottak az emberek és emiatt sokszor szenvednek a kialvatlanságtól.

– Nyugodtan merem mondani, hogy az 5-10 híradás megnézése, olvasása, hallgatása, a rengeteg telefonálás, az internet használata (egy tavalyi felmérés alapján egy átlagos napon 6 óra 42 percet töltenek el internetezéssel az emberek) szintén hozzájárulhat a frontérzékenység kialakulásához. Az ember azt gondolja, hogy ezt a rengeteg új információt fel lehet dolgozni, pedig nem. Sokaknak az internetezés, a telefonás egész napos elfoglaltságot jelent. Természetesen a felgyorsult modern élet okozta stresszes állapotok nem múlnak el nyomtalanul. A különböző frontok okozta tünetek főként idősebb korú embereknél, szívbetegségben szenvedőknél, legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél, túlsúlyos egyéneknél, ízületi betegségben szenvedőknél felerősödhetnek.

Illusztráció: Shutterstock

A frontérzékenység időjárásváltozáskor lép fel, amikor a meleg időszakot hirtelen követi egy lehűlés. Hidegfront esetén vannak lelki és testi tünetek is. Előbbi esetében egy általános izgatottsági állapot léphet fel: jobban dobog a szív, a vérnyomás emelkedik, az ember nyugtalan lesz, ingerültté válik és nem tudja teljes mértékben kipihenni magát. A testi tüneteknél reumatikus fájdalmak léphetnek fel. Dr. Melczer Mária hozzátette, hogy a gyomorfekély és az aranyeres panaszok ebben az időszakban kiújulhatnak. Nagyon fontos tehát, hogy pihenjünk, fogyasszunk sok folyadékot, minél több zöldséget, gyümölcsöt.

Próbáljunk meg olyan teákat fogyasztani, melyeknek nyugtató hatása van, ilyen például a citromfű vagy a levendula. Utóbbit akár fürdőként is alkalmazhatjuk a nyugodtabb alvásért. Akinek viszont erősebb fájdalmai vannak, azoknak a különböző természetes alkotórészekből álló kenőcsöket, tablettákat tudja javasolni a szakember.

– Szerintem sokkal hosszabbnak tűnhet egy nap, hogyha nyugodtabban, lassabban, lazábban töltjük el az időnket. Én gyerekkoromból is emlékszem, hogy nagyon hosszú tudott lenni egy nyári délután itthon nagymamámmal. Manapság úgy telik el egy-egy nap, mint egy pillanat. Annyi mindent bezsúfol az ember hétvégére, hiszen ki akarja használni az élet minden percét.

Tehát mindent összevetve fontos, hogy lehetőség szerint lassítsunk, élvezzük az élet apró örömeit, pihenjünk minél többet. Ezeket betartva jelentősen csökkenthetjük a frontok okozta kellemetlen tüneteket, fájdalmakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!