Galériával

2022.07.27. 12:47

Egymilliárdos kézilabdacsarnokot adtak át Békés belvárosában

Átadták a közel 1,1 milliárd forintból megépült új békési kézilabda munkacsarnokot szerdán délelőtt. Hazánkban tizenhét ilyen létesítményt alakítanak ki, amelyek közül Lenti után másodikként avatták fel a békési munkacsarnokot.

Papp Gábor

Polgár Zoltán, Kálmán Tibor, Dankó Béla, Bardóczy Gábor, Kovács Norbert és Dr. Medvigy Mihály

Fotó: Für Henrik

A város sportéletében, közösségi és mindennapi életében egyaránt hatalmas lépésnek számít a csarnok elkészülte és átadása – fogalmazott köszöntő beszédében Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, a beruházás előzményei egészen 2016-ig nyúlnak vissza, amikor Barkász Sándor, akkori önkormányzati képviselő és Polgár Zoltán jelenlegi alpolgármester, a Békési Kézilabda Kft. akkori ügyvezetője elkezdték a közös munkát annak érdekében, hogy a létesítmény megvalósulhasson. Hangsúlyozta, nagyon sokan segítették a fejlesztés elkészültét, és egy olyan épület született meg, olyan helyszínen, amely mindenki megelégedésére fog szolgálni. 

Rengeteg fejlesztés valósult meg

– A sportcsarnok a Fehér-Körös egykori medrében található, ahol az elmúlt évtizedekben rengeteg fejlesztés valósult meg, korábban például tömblakások épültek ott – folytatta a gondolatot Kálmán Tibor. – A gyönyörű, környezetbe illeszkedő csarnokkal a terület új arculatot kap, amelyet kiegészít az elmúlt években megépített futópálya és kondipálya, illetve a városrészen elérhető kikapcsolódási lehetőségek. Ezek együttesen nem csak az élsportot, de az egész várost és az ott élőket is szolgálják.  Kálmán Tibor kitért arra, hogy a beruházás a kézilabda klubban zajló kiváló utánpótlásnevelő munka eredménye, a létesítmény ugyanakkor a testnevelés órákat, a szabadidős tevékenységeket, a közösségeket is segíti majd.

A kézilabdázás, a sport ikonikus jelképe jött létre

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, egy újabb békési fejlesztést adhattak át, hiszen a város és az érintett településrész is folyamatosan szépül. Visszautalva Kálmán Tibor szavaira hangsúlyozta, olyan multifunkciós tér alakult ki a Fáy utcában, amely az egész várost szolgálja, és fontos része a településközpontnak is.

– A munkacsarnoknak fontos lehetőséget biztosít a versenysport számára. Békésen számos sportágban jeleskednek, amelyek között ott van a kézilabda is – hangsúlyozta. Kiemelte, a kézilabda akadémia és a klub között létrejött megállapodás még magasabb színvonalra emelte helyben a sportágat. 

– A város kiemelt helyszíne, az új munkacsarnok pedig ikonikus jelképe a megyei kézilabdázásnak – tette hozzá. Dankó Béla kifejtette, nem csak a verseny-, hanem a diák- illetve szabadidősportban is sokat jelent a létesítmény, amit nem csak a kézisek, de például a közeli Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola diákjai is használnak majd a mindennapi testnevelés során. Ennek kapcsán Dankó Béla elmondta, a mindennapos testnevelés 2012-es, felmenő rendszerű bevezetése óta már 1,2 millió gyermek sportol mindennap tanítási időben. 

– 2010-hez képest a szabadidősport támogatása háromszorosára, a diáksport támogatása kétszeresére emelkedett a kormányzati döntéseknek köszönhetően – sorolta. – A kézilabda mellett nagyon sok sportban valósultak meg komoly fejlesztések, utánpótlásprogramok indultak, infrastrukturális beruházások követik egymást, csarnokok, tornatermek, uszodák, sportpályák épültek, épülnek, hogy a mind a gyermekek, mind a felnőttek sportolása biztosítva legyen. Az igazolt sportolók száma több mint duplájára emelkedett, akiknek nagy része gyermek.

Hosszú utat jártak be

Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója elmondta, hosszú utat kellett bejárni, hogy a munkacsarnok megépülhessen. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy 2016-ban készítették el a szövetségben azt a létesítmény-fejlesztési koncepciót, amelynek részeként a 2022-es Európa-bajnokságra elkészült három versenyaréna. Szintén a koncepció részeként közel 180 sportlétesítmény épült vagy újult meg a TAO-támogatásoknak köszönhetően, illetve ugyancsak annak eredményeként készülhet el tizenhét munkacsarnok. Az első ilyen létesítményt Lentiben adták át, a második csarnokot pedig szerdán Békésen. 

– A munkacsarnok méltó helyszínként szolgál a sportág nagy fellegvára, a békési kézilabda számára, a gyerekek mindenben 21. századi körülmények között sportolhatnak – fogalmazott Bardóczy Gábor.

A helyi kézilabdázás mérföldköve

Polgár Zoltán, Békés fejlesztésekért és beruházásokért felelős alpolgármestere hangsúlyozta, a békési kézilabdázás hat és fél évtizedes történetének egyik legfontosabb mérföldkövéhez érkeztek az új békési kézilabda munkacsarnok elkészültével és átadásával. Mint elmondta, a kézilabda és a hozzákapcsolódó infrastruktúra fejlődése óriási utat tett meg a településen. 

Ennek kapcsán utalt arra, hogy a békési férfi kézilabda csapatot 1958 őszén alapították, amely az 1960-70-es években szinte mindig meghatározó tagja volt a megyei I. osztálynak. Vasárnap délelőttönként százak buzdították a helyi salakos pálya mellett a játékosokat. 

Szólt arról, hogy 1993. szeptember 10-én adták át a békési városi sportcsarnokot, ami óriási lehetőségeket nyitott meg. A csapat ebben az idényben rögtön az NB1-B-be jutott. Húsz évvel ezelőtt, 2002-ban pedig egy újabb sorsfordító esztendő következett. Az önkormányzati tulajdonú kézilabda kft. akkori megalakulása biztonságot és hosszú távú fenntarthatóságot biztosított, és biztosít ma is a klub számára. A 2001/2002-es szezonban pedig a csapat megnyerte a bajnokságot, és feljutott az NB1-be.

– Ezekben az években elkezdődött egy olyan munka, amely klubunkat az ország egyik legjobb, legeredményesebb utánpótlás-nevelő egyesületévé emelte – tette hozzá Polgár Zoltán. Kifejtette, jelenleg 168 játékosuk van, akik közül több mint 150-en utánpótláskorúak, százhúszan igazolással rendelkeznek, és folyamatos a versenyeztetésük. Rajtuk kívül 31 óvodással is hétről hétre foglalkoznak. A békési utánpótláscsapatok az ország legjobbjai közé tartoznak. A békési egyike annak az öt hazai klubnak, amelynek valamennyi utánpótlás csapata az NB1-ben szerepel.

Az átadót követően lehetőség nyílt a csarnok megtekintésére, illetve egy edzést is megnézhettek a jelenlévők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában