Járvány

2021.04.13. 14:01

Sok bajba jutott vállalkozás él a Széchenyi Turisztikai Kártya nyújtotta lehetőséggel

A bevezetése óta eltelt fél évben, március végéig több mint 55 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt1 550 vállalkozó.

A bevezetése óta eltelt fél évben, március végéig több mint 55 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi Turisztikai Kártya konstrukcióban 1550 vállalkozó – derül ki a KAVOSZ Zrt. adataiból, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) keddi közleménye idéz. Elsősorban vendéglátóhelyeket és szálláshelyeket üzemeltető kis- és középvállalkozások, illetve utazásszervezők éltek eddig a lehetőséggel, amely nemcsak a talpon maradásukat, hanem az újraindulást is segíti majd.

Az MTÜ felidézte: tavaly szeptember óta segíti a járvány által leginkább sújtott turisztikai ágazat szereplőit a nehéz időszak átvészelésében a Széchenyi Turisztikai Kártya, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az MTÜ és a KAVOSZ Zrt. közös törekvéseinek köszönhetően jött létre. A konstrukcióban a kedvezményes feltételrendszerű folyószámlahitel kiemelt állami kamat- és kezességi díjtámogatással, illetve költségtámogatással vehető igénybe.

Közölték: a tapasztalatok alapján a vállalkozásoknak elsődleges a napi kiadásaik finanszírozása.

A Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. adatai szerint március 31-ig hitelkérelmet beadott 1550 vállalkozás 66 százaléka vidéki, 34 százaléka budapesti székhelyű. A teljes összeg 40 százalékát a vendéglátás, 19 százalékát pedig a szállodai szolgáltatás igényelte. Szintén kiemelkedő még az utazásszervezők részesedése 13 százalékkal, őket a szárazföldi személyszállítás követi a sorban 7 százalékos, illetve a konferencia- és kereskedelmibemutató-szervezés 4 százalékos aránnyal. Az átlagosan igényelt hitelösszeg 35,7 millió forint. A programban 100 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tájékoztatás szerint a kedvezményes feltételrendszerű Széchenyi Turisztikai Kártyával a vállalkozások legfeljebb hároméves futamidejű, szabad felhasználású, akár bérre, működési költségekre egyéb kiadások finanszírozására is fordítható folyószámlahitelt igényelhetnek 250 millió forint maximális összegig. A kormányzat a hitel teljes futamidejére 100 százalék kamattámogatást, 100 százalék bírálati díjtámogatást és 100 százalék kezelési költségtámogatást – csekély összegű támogatási jogcímen igényelt hitel esetén 100 százalék kezességi díjtámogatást – nyújt.

A konstrukció kifejezetten a turizmus élénkítését, támogatását szolgálja, és kizárólag a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető. A hitelt azok a vállalkozások (szálláshely-szolgáltatók, vendéglátók, rendezvényszervezők, utazásszervezők, utazásközvetítők, különjárati autóbuszos személyszállítók stb.) igényelhetik, amelyek meghatározott ideje végzik ezt a tevékenységet, és ebből származott a bevételük legalább harminc százaléka.

A hitel a KAVOSZ Zrt. koordinálásában érhető el, a cégek hitelhez jutását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása segíti. A vállalkozások a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. irodáiban tudják igényelni a hitelt. A konstrukció 2021. december 31-éig érhető el – közölték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában