Bulvár-celeb

2024.03.30. 10:39

Itt a sivatagi por: erre kell most figyelni

A sivatagi por erősen befolyásolja az időjárást.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Egor Valeev

Sivatagi por érkezett a Kárpát-medence fölé, a magasszintű felhőzet a por hatására a vártnál jobban szűrheti a napsütést – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombaton.

Itt a sivatagi por: erre kell most nagyon figyelni

Közölték, az erőteljes délies áramlás a meleg mellett sivatagi port is szállított a Kárpát-medence fölé, és bár kisebb koncentrációban érkezett a por, mint a mediterrán térségbe, ennek ellenére Magyarországon is erősen befolyásolni tudja az időjárást.

A HungaroMet Zrt. felhívta a figyelmet: az ország egyes részein a magasszintű felhőzet a por hatására jobban szűrheti a napsütést, mint ahogyan azt korábban várták, sőt kisebb körzetekben a vastagabb felhőzet akár teljesen el is takarhatja a napot.

Hozzátették: 

a hétvége folytatásában újabb - és nagyobb mennyiségű - por érkezhet, emiatt a napsütés mennyiségére és a hőmérsékletre vonatkozó előrejelzéseknek az átlagosnál nagyobb a bizonytalansága.

A húsvétkor érkezett szaharai homokvihar az emberi szervezetet is megviseli. Egy orvosszervezet arra figyelmeztetett, hogy a sivatagi por a levegőben pollenekkel, baktériumokkal és gombákkal keveredhet, ami „az emberi szervezetre veszélyes, rendkívül mérgező elegyet eredményez” - írja a Világgazdaság.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!