Gazdaság

2014.01.27. 15:44

Honismeret órán töltötték a kolbászt a csabai diákok

Honismeret órán a hagyományőrzés, a kolbászkészítés játszotta főszerepet a minap a békéscsabai Lencsési Általános Iskolában.

Ny. L.

 A Csabai Kolbászklub tagjai dr. Ambrus Zoltán elnök vezetésével tartottak előadást a disznóvágás hagyományairól, régi eszközöket mutattak be, és a kolbásztöltés sem hiányzott a programból. 

Ambrus Zoltán hangsúlyozta, a Budapest Bank civilpályázatán nyertek pénzt arra, hogy iskolákban a disznóvágási hagyományokba beavassák a tanulókat. A Lencsési Általános Iskolát követően még 20 ilyen rendezvényük lesz, egy részük klubházukban, a Lencsési út 138. szám alatt, az egykori nyári napközis táborban.

Csomósné Tanka Ilona, a Lencsési iskola tanára, a rendezvény szervezője kiemelte, négy ötödik osztályuk tanulói vettek részt az eseményen. A gyermekeknek egyaránt nagy élményt jelentett a darálás, a fűszerezés, a gombóckészítés, a gyúrás, a töltés.

Sokan most először vettek részt kolbászkészítésen, és így láthatták, mi kell a kolbászba, mi a gyártás folyamata, milyen eszközöket használnak, használtak hozzá régen. A rendezvény fénypontja természetesen az volt, amikor munkájuk „gyümölcsét”, a konyhán megsütött kolbászt jóízűen elfogyasztották a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!