Gazdaság

2013.10.03. 08:24

Mezőgazdasági területen erős a békési közfoglalkoztatás

A közfoglalkoztatásban megyénkben idén január 1-jétől szeptember végéig 21 ezren dolgoztak.

Nyemcsok László

Békésben a mezőgazdasági programelem a legnépszerűbb, immáron 800 hektáron gazdálkodnak. Több településen megtermelik az önkormányzati konyhákba szükséges zöldségeket, gyümölcsöket.

Idén országosan több mint 170 milliárd, jövőre 183,8 milliárd forint a közfoglalkoztatási előirányzat tervezett mértéke. Lőrincz Leó, a Közfoglalkoztatásért Felelős Helyettes Államtitkárság főtanácsadója Békéscsabán elmondta, az idei 170 milliárd forintban szerepel a téli átmeneti közfoglalkoztatásra szánt 19,2 milliárd forint is. A cél idén november és jövő év április között 200 ezer ember folyamatos foglalkoztatása, ebből 100 ezer képzésének a biztosítása.

Dr. Nagy Ágnes, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója kiemelte, megyénk természeti adottságaiból eredően a kistérségi programelemek közül a legnépszerűbb a mezőgazdasági, amelyben több mint kétezren dolgoznak. Mindez képzéssel párosul, ahol a résztvevők megtanulhatják a növénytermesztés és az állattartás alapismereteit, valamint jártasságot szerezhetnek a termények feldolgozásában és hasznosításában (például tartósítás) is.

A kistérségi mintaprogramok mezőgazdasági projektjei biztosíthatják az önkormányzatok konyháinak a helyben megtermelt friss zöldségekkel és gyümölcsökkel való ellátását. Kun Istvánné, az eleki önkormányzat osztályvezetője hangsúlyozta, a mezőgazdasági programban náluk 93-an dolgoznak, és az 1200 adagos konyhának megtermelik a zöldséget, gyümölcsöt. Savanyítanak is, valamint vásároltak egy fagyasztókonténert, melyben 30 tonna árut tudnak tárolni.

A konyha ellátásán túl a megtermelt alapanyagok minél nagyobb mértékű feldolgozását Lőkösházán is végzik. Szűcsné Gergely Györgyi polgármester büszkén mutatta az élénkpiros fűszerpaprikájukat. A betonelemgyártásban Lőkösházán 50 közfoglalkoztatott dolgozik, járdákat újítanak fel, és például a gyártógépet is maguk alkották meg. Dankó Béla, Kondoros polgármestere kiemelte, náluk is 50-en vesznek részt a betonelemgyártásban, és ezeket az elemeket a belvizes árkok kibélelésére használják fel. Dankó Béla kitért arra: Kondoroson ajándék- és emléktárgyakat, rendezvényekre dekorációkat is készítenek közfoglalkoztatottak, illetve az óvodásoknak fajátékokat állítanak elő.

Kevermesen cirokseprűket is készítenek közmunkások. Bozó Vilmos, az önkormányzat műszaki főelőadója elmondta, a helyben megtermelt cirok egy részéből állítják elő a seprűket, melyek iránt élénk a kereslet. Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere kiemelte, ők gyimesiracka-állományt szereztek be, a jószágok tenyészérettek lettek, jövő év elejére várják a bárányokat.   

Dr. Nagy Ágnes beszámolt arról, kiemelt közfoglalkoztatotti létszámot érintenek a belvíz-elvezetési (1446 fő), a köz- és mezőgazdasági út karbantartási programok (1253, illetve 942 fő), de jelentős az egyéb értékteremtő (2100 fő) és az illegális hulladéklerakók felszámolására indított programokban résztvevők száma is (461 fő). Az egyéb értékteremtés keretében is számos ipari terméket, úgy mint beton- és térburkoló elemeket, vályogtéglákat, asztalosipari termékeket, virágládákat, padokat, buszmegállókat, kerítéselemeket állítanak elő.

A cél ugyanakkor továbbra is az, hogy a munka világába visszavezetett emberek minél hamarabb állást találjanak a munkaerőpiacon, illetve szociális szövetkezeteket alakítva idővel önállósuljanak, összefogva saját lábukra álljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!