Gazdaság

2013.06.15. 07:51

Így készült száz éve a gyulai

Milyen volt egy húsbolt pultja az előző évszázad a '30-as, '40-es éveiben, hogyan festett száz éve egy csészés aprító-keverő gép, miként működött a hűtőszekrény elődje?

BEOL

Egyebek mellett ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik felkeresik a gyulai húsipar történetét bemutató gyűjteményt a fürdővárosban.

— A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete éppen öt esztendeje működteti a város húsiparának történetét feldolgozó, ingyenesen látogatható gyűjteményt — nyilatkozta lapunknak a Gyulán, a Kétegyházi út 3. szám alatt található kiállítással kapcsolatban Dinya Imre, az egyesület elnöke.

Miközben a szakember bemutatta a gasztronómiai történelem egy szeletkéjét megidéző tárgyakat, kitért arra is, hogy a kiállítás alapjait még 1985-ben Szigethy Attila, a Gyulai Húskombinát akkori beruházási főosztályvezetője rakta le. A gyűjteményt azonban egy időre felszámolták. 2008-ban kelt új életre, amióta a kiállított tárgyak száma megduplázódott.

Mint megtudtuk, a tárlat egyik legfontosabb darabja, egy közel száz éves csészés aprító-keverőgép, amellyel — ahogy mostani utódaival is — pépesíteni tudtak a korabeli szakemberek. Az eszköz időtállóságáról egyébként sok mindent elárul, hogy ha néhány alkatrészhez hozzá lehetne jutni, azt akár még ma is működtethetnék.

A gasztronómiai utazás az 1860-as években kezdődik, majd érintve a századfordulót, az 1930-as évek kisiparának gépeivel folytatódik. Olyan érdekességet is megtekinthetnek a látogatók, mint egy korabeli jégszekrény, aminek tetejébe még valóban jeget kellett helyezni, hogy hűteni tudjanak vele. A félévszázados vagy annál régebbi eszközök képet adnak arról is, hogy miként ügyeltek elődeink az élelmiszerbiztonsága. A tárlat felidézi azokat a laboratóriumi módszereket, amelynek segítségével a hatósági állatorvos kiszűrte például az esetleges trichinella fertőzést.

A látogatók megismerkedhetnek a múlt híres helyi henteseinek élettörténetével és munkásságával is, köztük ifjabb Balogh Józsefével, Badura Józsefével, Stéberl Andráséval, Nagy Józsefével és Puczkó Józsefével.

A gyulai húsipar történeti gyűjtemény — amely az egyetlen ilyen az országban — látogatói az első teljes évhez, 2009-hez képest megsokszorozódtak, tavaly már több mint 2500-an keresték fel a különleges tárlatot. Van, olyan német csoport, amelynek tagjai rendszeresen Hajdúszoboszlóról jönnek el a kiállításra, de a legfelsőbb bíróság bírái, illetve híres színészek is meglátogatták már a gyűjteményt.

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének jóvoltából arra is lehetőség nyílik, hogy a kiállítás megtekintése mellett az érdeklődők megkóstolják a város országszerte híres gasztronómiájának remekeit. A vékony- és vastagkolbászt, a füstölt kolozsvári szalonnát, főtt, füstölt császárt, teperőt, ropogós parasztkenyeret és friss zöldséget tartalmazó parasztreggeli mellett igény esetén a Petrina Sándor által kifejlesztett sódargulyást is megízlelhetik a kiváló ízek kedvelői, de kérés esetén az egyesület akár közös kolbászgyúrást is szervez a látogatók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!