Gazdaság

2009.04.08. 16:38

Ki kell fizetni Pásztor Imre elmaradt 25 millióját

A tavaly menesztett Pásztor Imre vezérigazgatót visszahelyezte állásába a Szegedi Ítélőtábla. A gyopárosi gyógyfürdő volt vezetőjének ki kell fizetni az elmaradt munkabért és prémiumot, ami nem kevesebb mint 25 millió forint.

cs. i.

A tavaly menesztett Pásztor Imre vezérigazgatót visszahelyezte állásába a Szegedi Ítélőtábla. Ezt a tényt nevezte vezetőválságnak Varga Zoltán, az orosházi képviselő-testület szocialista frakciójának a vezetője. Szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, azért, mert a legutóbbi zárt testületi ülésen született egy döntés. A többség ugyanis megszavazta a volt vezérigazgató számára az elmaradt munkabért és prémiumot. Ezt a nem kevés pénzt ki kell fizetni. Vagy az Orosháza-gyopárosi Gyógyfürdő Zrt.-nek, vagy a kezességet vállaló önkormányzatnak.

— Az egész eljárás tele van törvénytelenséggel, eljárási hibák tömege jellemezte a tavaly áprilisában megtartott közgyűlést. Pedig a testület korábban azért hívta vissza Németh Béla polgármestert, mint tulajdonosi képviselőt, mert dr. Dancsó József alpolgármester, aki közgazdász, hozzáértésében bíztunk. Azt hittük, szakemberként nem követ el hibákat. Azóta már tudjuk, tévedtünk. Nagy árat is fizet érte a város.
Azt már Molnár Béla alpolgármestertől, tulajdonosi képviselőtől tudtuk meg, hogy a 25 milliót a fürdő fizeti ki Pásztor Imrének.

- A fürdő nehéz ügy - fogalmazott Varga Zoltán a folytatásban. Gyopárossal kapcsolatban egy keddi, bizottsági ülésen elhangzott tényt közölt a sajtó munkatársaival. A három projektelemből álló (a fedett gyógymedencét, a megépülő fedett versenymedencét és az úgynevezett medical-wellnesst érintő)  nagyberuházás állítólag az eredeti projekt-költséghez képest megdrágult 300 millió forinttal.

A városfejlesztési bizottság ülésén nem derült ki az ok. Molnár Béla alpolgármester válaszában elmondta, korábban a megvalósíthatósági tanulmány készült el. Abban pontos költségszámítások nem voltak. Most készülnek a konkét tervek és valóban ekkor derült ki, a beruházás ennyivel többe kerül.

Ezt viszont már nem a pályázati forrásból, hanem az önerőből kell finanszírozni. A pályázati önerőt pedig a város a kötvénykibocsátással akarta előteremteni. Ám az OTP leállította a folyamatot.
- Az a félő, hogy ebből a beruházásból nem lesz majd semmi - fogalmazta meg aggodalmát Varga Zoltán. Erre dr. Dancsó József alpolgármester úgy reagált, kötvény helyett van más.

- Ez is téma volt a legutóbbi zárt testületi ülésen. A helyzet az, 2,5 milliárdos kötvénycsomagunk volt, 1,5 milliárdot kibocsátottunk, egymilliárd rendelkezésre volt. A pénzintézet a szerződés egyik pontjára hivatkozva - megváltoztak a pénzpiaci viszonyok - felmondta a szerződést. Most arról tárgyalunk a Magyar Fejleszti Bankkal, hogy általuk finanszírozott, forint alapú hitellel oldjuk meg a  fennálló helyzetet. Nem látom veszélyben a gyopárosi beruházás megvalósítását - nyilatkozta Dancsó alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!