Meglepő összefüggés

2022.01.14. 07:45

Gyakori génmutáció felelős a Covid-19 súlyos lefolyásáért

Ez a genetikai változás a 4. legfontosabb kockázati tényező a magasabb életkor, az elhízottság és a hímneműség után.

Koronavírus - Lengyelországban azonosították a Covid-19 súlyos lefolyásáért felelős génmutációt

Gyakori génmutáció felelős a Covid-19 súlyos lefolyásáért

Lengyelországban azonosították a Covid-19 súlyos lefolyásáért felelős, a helyi lakosságnál viszonylag gyakori génmutációt. Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy a felfedezés alapján a kórházakban alkalmazandó szűrőtesztet állítanak elő. A kelet-lengyelországi Bialystok városban működő orvostudományi egyetem kutatói a másfél éve elindított projekt eredményeként mutatták ki a 3. kromoszómán található bizonyos génmutáció, valamint a Covid-19 súlyos jellege közötti összefüggést.

Az említett genetikai változás a 4. legfontosabb a koronavírussal kapcsolatos kockázati tényezők közül a magasabb életkor, az elhízottság és a hímneműség után. A tudósok szerint a génmutáció jelenléte nagyobb kockázatot jelent, mint a krónikus társbetegségek megléte.

A felfedezés alapján géntesztet állítanak majd elő, amelynek segítségével azonosítani lehet a súlyos lefolyású, intenzív terápiát igénylő vagy akár a halálos kimenetelű koronavírusos megbetegedés kockázatának kitett pácienseket. A konferencián szintén felszólaló Radoslaw Sierpinski, a lengyel állami orvostudományi ügynökség elnöke közlése szerint a géntesztek  akár néhány hónapon belül a lengyelországi kórházak rendelkezésére állhatnak.

Marcin Moniuszko professzor, a tudományos projekt vezetője kifejtette, hogy hasonló kutatásokat más országokban is végeznek.

A Lengyelországban azonosított génmutáció a lengyel lakosság szempontjából jelentős, mert jellemző lehet a lengyel populáció 14 százalékára, amíg Európa más országaiban a lakosság 8-9 százalékánál van jelen.

Indiában viszont 27 százalékosra becsülik ennek gyakoriságát, amíg a kelet-ázsiai és a dél-amerikai társadalmakban elenyésző a jelenléte. A professzor ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, fontos, hogy minden egyes országban  saját genetikai vizsgálatokat folytassanak le. Lengyel környezetbe ugyanis nem ültethetők át közvetlenül a hasonló külföldi kutatások eredményei.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!